Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Libanons Hariri er vendt hjem efter mystik om afgang

Libanons premierminister Hariri er vendt hjem, efter han under mystik meddelte sin afgang fra Saudi-Arabien.

Tirsdag er Hariri vendt hjem til Libanon efter længere tids mystik om hans afgang. Her ses han træde ud af sit fly i Beirut. Reuters/Mohamed Azakir
Tirsdag er Hariri vendt hjem til Libanon efter længere tids mystik om hans afgang. Her ses han træde ud af sit fly i Beirut. Reuters/Mohamed Azakir

Beirut. Libanons afgåede premierminister, Saad al-Hariri, er ankommet til sit hjemland, for første gang siden han meddelte, at han ville træde af.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Hariri annoncerede sin afgang 4. november i en tale på tv, mens han befandt sig i Saudi-Arabien. I sin tale begrundede han sin afgang med, at han følte sig truet på livet af den shiamuslimske Hizbollah-bevægelse.

Forklaringen blev dog ikke godtaget i Libanon, hvor man krævede at få premierministeren retur.

Her har der i stedet været mistanke om, at Saudi-Arabien har tilbageholdt Hariri, så han på den måde kunne tjene saudiernes politiske dagsorden. Hariri, der er sunnimuslim og allieret med Saudi-Arabien, har dog nægtet det.

Hariri har dobbelt statsborgerskab som både libaneser og saudiaraber.

I lørdags rejste han til Frankrig, hvor han mødte den franske præsident, Emmanuel Macron.

Efter sit møde med Macron meddelte Hariri, at han ville være tilbage i Libanon onsdag, hvor landet markerer sin uafhængighedsdag med en ceremoni. Han ventes derfor onsdag at deltage i ceremonien.

Det franske præsidentkontor var ellers meget fåmælt efter mødet med Hariri. Det blev eksempelvis ikke oplyst, om Hariri over for Macron bekræftede, at han er trådt tilbage som Libanons regeringschef.

På vej fra Frankrig til Libanon tirsdag lagde Hariri også vejen forbi Egypten og Cypern, skriver nyhedsbureauet AFP.

I lufthavnen i Beirut, hvor han landede tirsdag aften, blev han taget imod af sikkerhedsstyrker, der fulgte ham fra flyet. Det viser tv-optagelser fra hans ankomst ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Fra lufthavnen blev Saad al-Hariri kørt til sin fars gravsted for at bede, før han returnerede til sit hjem i Beirut. Saad al-Hariris far er den afdøde premierminister Rafiq Hariri.

Libanons uafhængighedsdag fejres traditionelt i overværelse af præsidenten, premierministeren og parlamentsformanden - de tre søjler i Libanons politiske system.

Ifølge nyhedsbureauet AP er præsidenten traditionelt kristen, parlamentsformanden shiamuslim og premierministeren sunnimuslim.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.