Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lektor: Trump slog noget af USA's rolle på plads i tale

En styrket indsats mod IS og en beroligende svada mod Iran var blandt Donald Trumps hovedbudskaber i Riyadh.

Donald Trump holdt søndag en 45 minutter lang tale til topmøde i Riyadh på sit første udlandsbesøg.
Donald Trump holdt søndag en 45 minutter lang tale til topmøde i Riyadh på sit første udlandsbesøg.

USA's præsident, Donald Trump, har fået slået noget af landets rolle som stormagt fast under en tale til ledere fra arabiske og muslimske lande i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh.

Det vurderer lektor Birthe Hansen, der forsker i amerikansk udenrigs- og sikkerhedspolitik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Trump har hidtil - i modsætning til sine forgængere i Det Hvide Hus - ikke brugt udtryk som »amerikansk lederskab« om USA's plads i verden.

»Han fik både sagt, at USA er størst og stærkest. Og det var der (i Riyadh, red.), at det skete. Så han fik faktisk sagt, at USA stadig er leder - også i Mellemøsten,« siger Birthe Hansen.

»Det var bemærkelsesværdigt,« tilføjer hun.

Præsidenten talte i 45 minutter foran lederne på sit første udlandsbesøg.

Blandt hovedbudskaberne var en styrket kamp mod Islamisk Stat, hvor USA leder en koalition af styrker i Syrien og Irak mod jihadisterne.

»Han vil gerne have, at de arabiske allierede bidrager noget mere,« siger Birthe Hansen.

Samtidig gik Donald Trump hårdt til Iran. Han anklagede landet for at sprede terror og krævede en boykot.

»Alle lande må isolere dem,« sagde han.

Det handlede for præsidenten om at betrygge deltagerne på topmødet, fortæller Birthe Hansen.

»Han ville berolige dem i forhold til, at USA ikke er ved at skifte side til Iran - og sige til Iran, at de ikke har fået en blankocheck, selv om man har lavet en atomaftale med dem,« siger hun.

Og der var flere fornuftige pointer under talen, understreger lektoren.

»Der er noget fornuft i at sige til de arabiske allierede, at de må bidrage noget mere - ligesom han også har sagt til europæerne i Nato,« siger Birthe Hansen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.