Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Langvarigt retsopgør mod formodet Boston-bomber

Mandag begynder retsopgøret mod Dzhokhar Tsarnaev, der sammen med sin nu afdøde bror menes at stå bag bombeangrebet ved Boston Marathon i 2013.

Knap to år efter bombeangrebet ved Boston Marathon begynder retsopgøret mod den ene af de to brødre, som menes at stå bag terrorhandlingen.

Retssagen mod 21-årige Dzhokhar Tsarnaev, der indledes mandag, finder sted i byen, hvor to bomber blev detoneret 15. april 2013 ved maraton-arrangementet, hvorved tre personer blev dræbt og 264 såret.

Dzhokhar Tsarnaevs formodede medgerningsmand, hans storebror, Tamerlan, blev efter bombeattentatet dræbt i en skudveksling med politiet.

Tsarnaev risikerer dødsstraf, hvis han kendes skyldig. Det kan dog ifølge Boston Globe vare op til et halvt år, før juryen er klar til at afsige dommen.

Juryen, der skal afgøre den 21-årige mands skæbne, er slet ikke udnævnt endnu. Først skal dommeren sammen med forsvarer og anklager gennemgå en liste med 1.200 navne, og heriblandt skal de vælge 12 medlemmer af juryen.

Denne proces kan ifølge Boston Globe tage dagevis, da både anklager og forsvarer vil være ekstremt omhyggelige med, at ingen af jurymedlemmerne kan siges at være forudindtaget.

Hvis Dzhokhar Tsarnaev kendes skyldig, skal der efterfølgende voteres om, hvorvidt han skal idømmes lovens strengeste straf - dødsstraf. Det vil kræve enighed blandt jurymedlemmerne.

Dzhokhar Tsarnaev er tiltalt for 30 anklagepunkter, herunder planlægning og udførelse af bombeattentatet og drab på en politimand på Massachusetts Institute of Technology.

Ifølge Boston Globe foreligger der blandt andet videoovervågningsbilleder, der viser Dzhokhar i færd med at pakke en rygsæk med sprængstof.

Anklageren vil ifølge avisen forsøge at fremstille brødrene med tjetjenske rødder som radikaliserede islamister. Til det formål vil anklageren bruge sætninger, som Dzhokhar selv skrev, da han gemte sig for politiet i april 2013:

»USAs regering dræber vores uskyldige civile. Vi muslimer er én krop. Når man skader én, skader man alle. Jeg kan ikke lide at dræbe civile, det er forbudt i islam men (...) stop med at dræbe vores uskyldige folk, og vi vil stoppe,« lød beskeden.

Den 21-åriges forsvarer, Judy Clarke, vil gå efter at tegne et portræt af Tsarnaev som værende offer for hjernevask fra sin storebrors side.

Dzhokhar Tsarnaev nægter sig skyldig.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.