Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lang ventetid: Derfor løftes Brexit-sløret så sent

Resultatet af briternes EU-afstemning er først klar fredag morgen. Ventetiden byder ikke på valgstedsmålinger.

Når danskerne skal sammensætte et nyt folketing, er der som regel en politiker, der før midnat kan erklære sig vinder af valget.

Når briterne torsdag stemmer om Storbritanniens EU-medlemskab, er der kun to muligheder på valgsedlen - bliv eller forlad. Alligevel ventes det endelige resultat først fredag morgen omkring klokken 8 dansk tid.

Og der er ingen valgstedsmålinger til at fordrive ventetiden med.

Ved valgstedsmålinger, der også kaldes exit polls, bliver vælgerne spurgt, hvad de har stemt, når de kommer ud fra stemmeboksen. Men det kan ikke lade sig gøre ved en ja-nej-afstemning om EU.

»Det skyldes helt grundlæggende, at vi ikke har de samme data og erfaringer fra tidligere folkeafstemninger, som vi kan sammenligne med,« siger den britiske EU-ekspert Susi Dennison fra tænketanken European Council on Foreign Relations.

»For at kunne foretage en valgstedsmåling må man gå tilbage til tidligere valg og sammenligne data. Men denne gang er der tale om en enkeltstående folkeafstemning om et helt specifikt emne, som vælgerne ikke er blevet hørt til før.«

Storbritannien blev ligesom Danmark indlemmet i EF, forløberen for EU, i 1973 efter en folkeafstemning året forinden. Allerede i 1975 var briterne til stemmeurnerne igen for at afgøre, om medlemskabet skulle fortsætte. Det blev som bekendt et ja.

»En over 40 år gammel folkeafstemning er for gammel til at kunne sammenligne med,« siger Susi Dennison.

Derimod foretager en række aktører fra finanssektoren angiveligt private målinger. Ved 23-tiden offentliggør Sky News en meningsmåling foretaget af YouGov på valgdagen. Målingen er lavet på nettet.

Sky News understreger selv i en optakt, at man altid skal være »skeptisk over for målinger«.

De påpeger samtidig, at en lignende YouGov-måling ved den skotske folkeafstemning om selvstændighed var snublende tæt på det endelige resultat.

»Målingen vil give et godt billede, men det er ikke en valgstedsmåling,« pointerer Susi Dennison.

Kort efter midnat ventes City of Sunderland som den første af 382 valgkredse at offentliggøre resultatet af dagens afstemning. Derefter følger de resterende 381 i løbet af natten. De sidste ventes først offentliggjort fredag morgen ved 8-tiden dansk tid.

Ved 3-tiden ventes den første større bølge af resultater fra 22 valgkredse. Ved 4-tiden menes to femtedele af valgkredsene at være talt op, og ved 6-tiden er det formentlig oppe på ni ud af ti, skriver The Guardian.

De resterende er typisk afsidesliggende valgkredse, der ventes at stemme nej til EU.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.