Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Læger advarer mod knaldstærke chili - kan give hjernelidelse

En mand i USA fik smertefuld hjernelidelse efter at have spist en chili, der anses for verdens stærkeste.

Amerikansk mand fik voldsomme hovedsmerter efter at gave spist en særdeles stærk chili kendt som Carolina Reaper. Arkivbillede er fra en en mexicansk restaurant, hvor chili på gammeldags vis bliver malet. Scanpix/Omar Torres
Amerikansk mand fik voldsomme hovedsmerter efter at gave spist en særdeles stærk chili kendt som Carolina Reaper. Arkivbillede er fra en en mexicansk restaurant, hvor chili på gammeldags vis bliver malet. Scanpix/Omar Torres

En amerikansk mand blev ramt af gentagne og meget smertefulde hovedpiner efter at have spist en særdeles stærk chili.

Symptomerne dukkede op hos den 34-årige mand, kort efter at han deltog i en konkurrence i 2016, hvor han måtte spise en Carolina Reaper, der er kendt som verdens stærkeste chili.

Det fremgår af en artikel i medicintidsskriftet BMJ Case Reports.

På den såkaldte Scoville-skala, som betegner, hvor stærk madvarer er, har Carolina Reaper et snit på godt 1,6 millioner enheder.

Til sammenligning scorer en jalapeño mellem 2500 og 8000 på skalaen.

Manden fik kraftige nakke- og hovedsmerter, og i flere dage opstod der korte, men intense, perioder med hovedpine.

Den 34-årige søgte lægehjælp, men trods en række medicinske undersøgelser blev der ikke fundet en forklaring på problemerne.

Slutteligt blev han diagnosticeret med en forbigående hjernelidelse kendt som RCVS. Den indebærer en midlertidig sammentrækning af blodårerne i hjernen.

Det er sandsynligvis første gang, at nogen har fået den diagnose efter at have spist chili, oplyser lægerne bag forskningsartiklen.

»Det var en stor overraskelse for alle,« siger en af forfatterne, Kulothungan Gunasekaran, fra the Henry Ford Hospital i Detroit.

Mandens symptomer forsvandt dog af sig selv, og fem uger senere viste en skanning, at hans blodårer havde udvidet sig til normal størrelse.

»Vi anbefaler folk at udvise forsigtighed, når de spiser chili og til omgående at søge lægehjælp, såfremt de oplever lignende symptomer,« siger Gunasekaran.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.