Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kurdere frygter irakisk angreb på olierig by

Spændingerne er steget i Irak, efter at en afstemning om kurdisk uafhængighed blev afholdt i september.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

Kurdiske styrker er blevet udkommanderet omkring den irakiske olieby Kirkuk.

Det skyldes frygt for, at den irakiske regering vil beordre et angreb, oplyser topembedsmand Hemin Hawrami.

»Tusindvis af tungt bevæbnede peshmergastyrker har nu fuldstændig indtaget deres positioner omkring Kirkuk«, skriver han på Twitter.

»De har fået ordre på at forsvare for enhver pris,« tilføjer han.

Kurdiske peshmerga-styrker har kontrolleret dele af provinsen Kirkuk siden 2014.

Spændingerne er steget i Irak, efter at en ikke-bindende folkeafstemning om kurdisk uafhængighed blev afholdt i slutningen af september.

Over 92 procent af kurderne i det nordlige Irak stemte for løsrivelse, viste det officielle resultat ifølge den kurdiske valgkommission.

Men afstemningen har vakt vrede.

Både i Iraks hovedstad, Bagdad, hvor den irakiske premierminister har krævet, at kurderne annullerer udfaldet af afstemningen, samt i flere nabolande, hvor der også er store kurdiske mindretal.

Blandt andet har Tyrkiet og Iran truet med isolere det kurdiske område, hvis det går videre med planen om løsrivelse.

Det irakiske Kurdistan blev formelt selvstyrende i 2005.

Regionen blev dog de facto selvstyrende efter Golfkrigen, hvor vestlige magter blandede sig og beskyttede kurderne mod den irakiske diktator Saddam Husseins styrker.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.