Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kupmagere tager magten i Mali

Utilfredse soldater har afsat præsidenten i det vestafrikanske land Mali.

Kupmagerne vil intensivere kampen mod de tuareg-oprørerne, der kræver selvstændighed i det nordlige Mali.
Kupmagerne vil intensivere kampen mod de tuareg-oprørerne, der kræver selvstændighed i det nordlige Mali.

En gruppe oprørske militærfolk har gennemført et statskup i Mali. Efter få timers kampe mod præsident Amadou Toumani Tourés loyale styrker meddeler en talsmand for rebellerne, at de har overtaget magten i det vestafrikanske land.

Meddelelsen blev givet torsdag morgen på statsradio og -TV af løjtnant Amadou Konare, der betegner sig som talsmand for Den Nationale Komite for Genoprettelse af Demokrati og Stat.

- Vi har besluttet at overtage ansvaret fra regeringen ved at sætte en stopper for Amadou Toumani Tourés inkompetente regime, sagde talsmanden ifølge Reuters.

Vil intensivere kampen mod tuareg-oprørere

Baggrunden for kuppet er vrede over manglende opbakning til bekæmpelsen af oprørere fra tuareg-stammen i den nordlige del af landet. Tuaregerne har i de seneste måneder indtaget flere strategisk vigtige byer, og soldaterne mangler efter eget udsagn våben til at slå oprøret ned.

Oprøret begyndte onsdag under forsvarsministerens rundtur til en række kaserner i det nordlige Mali. Det spredte sig hurtigt til hovedstaden Bamako, hvor gaderne dagen og natten igennem genlød af skud.

Præsidenten er selv kupmager

Ifølge AFP har præsidentens styrker stadig kontrol over præsidentpaladset, men det vides ikke, om Amadou Toumani Touré selv opholder sig i paladset.

Præsidenten kom selv til magten ved et militærkup tilbage i 1991, men afgav efter et år kontrollen med landet til de civile myndigheder. Han vandt efterfølgende præsidentvalget i 2002 og blev genvalgt fem år senere.

Tuaregernes oprør begyndte i januar. De kræver selvstændighed for den nordlige halvdel af landet, Azawad.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R), som p.t. er på besøg i en lejr for flygtninge på flugt for den eskalerende konflikt i Mali, er bekymret over kuppet.

- Det er det værste, der kunne ske, fordi det kan udløse en meget stor humanitær krise, siger han ifølge fyens.dk til Ritzau.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.