Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kunstelskeres nye paradis i ørkenen åbner med fuld musik

Lørdag slår Abu Dhabis milliarddyre version af Frankrigs berømte kunstmuseum Louvre dørene op for publikum.

Abu Dhabi. Hele kulturpaletten bliver rullet ud, når Abu Dhabi lørdag åbner sin afdeling af det berømte franske Louvre-museum for publikum.

Selve snoreklipningen fandt sted forleden med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, som den mest prominente gæst.

- Museet vil være fuld af liv med workshops, rundvisninger, musik, internationale optrædener og nogle få overraskelser undervejs, skriver museet på sin hjemmeside om weekendens festligheder.

Lørdag formiddag lægges der ud med en forestilling kendt som Al Ayyala med mandlige dansere og musikere.

Forestillingen er ifølge hjemmesiden en af de bedst kendte kulturelle traditioner i De Forenede Arabiske Emirater, som Abu Dhabi er del af.

Derefter optræder en gruppe børnedansere.

Og så går det slag i slag med maskedans fra Mali, en såkaldt flyby fra luftfartsselskabet Etihad, der er blandt museets sponsorer, og en kinesisk parade, der kombinerer musik, akrobatik og berømte løve- og dragedanse.

Om aftenen optræder den franske rock- og popmusiker Matthieu Chedid, bedre kendt som - M -, på pladsen foran Louvre Abu Dhabi.

Navnet udlejes fra kunstmuseet Louvre i Paris, hvor blandt andet "Mona Lisa" af Leonardo da Vinci hænger. Prisen for at bruge navnet de næste 30 år er cirka 3,2 milliarder kroner.

Bygningen, der har kostet omkring otte milliarder kroner, er designet af den prisvindende franske arkitekt Jean Nouvel. Og den er i sig selv et besøg værd ifølge flere medier.

Med stringent design, kølige stengulve og udsigt ud over krystalklart vand står museet i skarp kontrast til den varme ørkennation udenfor.

En sølvkuppel gennemhullet med arabesk mønster synes at flyde over de hvide gallerier. Fænomenet har Nouvel omtalt som "lysregn".

For at nå ned til jorden må hver lysstråle krydse gennem otte lag arabesker.

Dermed skabes et konstant skiftende mønster, som minder om skygger fra palmetræer eller fra et tag over et traditionelt arabisk marked.

Men museets udstillinger er naturligvis det, der skal få folk til at betale de 60 dirham - cirka 105 danske kroner - som en billet ifølge museets hjemmeside koster.

Og med værker af Alberto Giacometti, Pablo Picasso, Vincent van Gogh og mange andre verdensnavne kan Louvre Abu Dhabi ifølge BBC blive "kunstelskeres nye paradis i ørkenen".

Louvre Abu Dhabi er det første af tre museer, der skal åbne på øen Saadiyat og gøre Abu Dhabi til et kulturelt mekka.

De to andre bliver Guggenheim Abu Dhabi og Zayed Nationalmuseum.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.