Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kun to lande godkender flere asylansøgninger end Danmark

Kun Bulgarien og Malta godkender flere asylansøgninger end Danmark, viser en ny opgørelse fra Eurostat.

Kun to lander i EU godkender en større del af asylansøgninger end Danmark. (arkivfoto)
Kun to lander i EU godkender en større del af asylansøgninger end Danmark. (arkivfoto)

81 procent af de asylansøgninger, der blev afgjort i Danmark sidste år, havde et positivt udfald for asylansøgeren.

Det placerer Danmark på en tredjeplads over lande, der procentvis godkender flest asylansøgere, viser en opgørelse fra EU's statistiske kontor, Eurostat.

Kun Bulgarien og Malta godkender en større andel af de asylansøgninger, de modtager. Bulgarien godkendte sidste år 91 procent, mens Malta godkendte 84 procent. EU's gennemsnitlige godkendelsesprocent ligger på 52 procent.

Der er to hovedårsager til Danmarks tredjeplads, lyder det fra Kristian Kriegbaum Jensen, der forsker i skandinavisk integrationspolitik ved Aarhus Universitet.

- Der er forskel på, hvilke befolkningsgrupper der søger asyl i de forskellige lande. Syrere har nærmest en godkendelsesprocent på 100, så i de lande, hvor syrerne udgør en stor andel af asylansøgerne, vil der være en høj godkendelsesprocent, siger han.

- Det er tilfældet i Danmark. Tyskland har omvendt en lavere godkendelsesprocent, men der udgøres en større del af asylansøgerne også af folk fra Balkan og Nordafrika, som har en meget lav godkendelsesprocent.

Ifølge Eurostats opgørelse fik 97,2 procent af alle syriske asylansøgere i EU opfyldt ønsket om asylstatus. Til sammenligning fik kun 1,6 procent af serberne tildelt asyl.

Den anden forklaring på Danmarks høje godkendelsesprocent skal ifølge Kristian Kriegbaum Jensen findes i landenes forskellige processer.

- Den danske godkendelsesprocent på 81 er i første instans. Lande som Holland, Østrig og Finland har til gengæld en høj godkendelsesprocent ved appelsager. Og det udligner lidt af forskellen, siger han.

I alt har de 28 EU-lande givet asylstatus til flere end 330.000 asylansøgere i 2015. Det skal ses i sammenhæng med, at der ankom i alt 1,25 millioner asylansøgere til EU. Det er mere end dobbelt så mange som året før.

I 2014 fik 184.665 personer asyl i et EU-land ud af 626.000 ansøgere.

Med 441.800 personer var Tyskland det EU-land, der modtog flest asylansøgere i 2015. Samtidig godkendte tyskerne også flest ansøgninger. Næsten halvdelen af alle positive asylafgørelser i 2015 blev således givet i Tyskland.

Således oplevede tyskerne en stigning på 212 procent i godkendte asylsager. I alt fik 148.200 personer tilkendt asyl i Tyskland i 2015.

Sverige indtager andenpladsen over lande, der tog flest asylansøgere, Italien tredjepladsen, Frankrig fjerdepladsen og Storbritannien femtepladsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.