Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kulturprofil fra svensk nobelskandale tiltales for voldtægter

Anklagerne gælder to tilfælde af voldtægt mod en kvinde i Stockholm i 2011.

Arkivfoto: Det Svenske Akademi i Stockholm. #MeToo-skandalen har svækket Det Svenske Akademis anseelse og måske også Nobelprisens status. (Foto: JONATHAN NACKSTRAND/Ritzau Scanpix)
Arkivfoto: Det Svenske Akademi i Stockholm. #MeToo-skandalen har svækket Det Svenske Akademis anseelse og måske også Nobelprisens status. (Foto: JONATHAN NACKSTRAND/Ritzau Scanpix)

Jean-Claude Arnault, der er i centrum i en skandale omkring Nobelprisen, bliver tiltalt for to voldtægter, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Arnault er beskyldt for en række sexkrænkelser i forbindelse med MeToo-kampagnen.

De formelle anklager gælder to tilfælde af voldtægt mod en kvinde i Stockholm i 2011.

Under forundersøgelserne har der været afhøringer af kvinden, den mistænkte og flere vidner.

- Det er min vurdering, at der er et robust bevismateriale, så vi rejser tiltale, siger statsanklageren Christina Voigt.

Det Svenske Akademi har besluttet, at Nobelprisen i litteratur ikke bliver uddelt i år på baggrund af skandalesagerne. Skandalerne har svækket Det Svenske Akademis anseelse og måske også Nobelprisens status.

Arnault er gift med et af akademiets nu tidligere medlemmer, og han er blevet beskyldt for en række tilfælde af chikane og sexkrænkelser. Han skal også have lækket oplysninger om prisvindere til pressen inden offentliggørelsen.

Sagerne har ført til flere stormfulde møder i Det Svenske Akademi, hvor sagen har forværret personstridigheder og ført til, at otte medlemmer ud af 18 er trådt ud. Det skandaleramte akademi uddeler måske i stedet to priser næste år.

Arnault driver selv en kulturinstitution, som har fået økonomisk støtte af Det Svenske Akademi. Da han er gift med et af de tidligere medlemmer, har dette rejst spørgsmål om inhabilitet. Desuden bliver hans institution i øjeblikket undersøgt for problemer med sine regnskaber.

/ritzau/TT

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.