Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kristian Jensen er bekymret over udviklingen i Polen

Det er alvorligt, hvis et land trækker sig væk fra de fælles værdier, som EU bygger på, siger Kristian Jensen

Bruxelles: Danmark og de andre EU-lande er bekymrede over udviklingen i Polen, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) mandag forud for et udenrigsministermøde i Bruxelles.

Polen er ikke på dagsordenen på udenrigsministermødet, men den polske præsident, Andrzej Duda, er mandag i Bruxelles til møder i både EU og Nato.

EU-Kommissionen meddelte i sidste uge, at den nu holder særligt øje med Polen og har indledt en undersøgelse af, om en række nye lovændringer overholder retsstatens principper.

- Det er alvorligt, hvis et europæisk land trækker sig væk fra de fælles værdier, som EU-samarbejdet bevæger sig på, siger Kristian Jensen.

Bekymringerne i EU gælder især markante ændringer i Polens medielov, der giver staten større kontrol med medierne, mens forfatningsdomstolen får svækket sin uafhængighed, og Kristian Jensen er glad for, at det nu bliver undersøgt, "hvad det egentlig er, der sker i Polen lige nu".

- Jeg håber, at det pres, vi alle sammen lægger på Polen, vil være nok til, at de genovervejer og sørger for at holde fast i, at pressefrihed og ytringsfrihed er fundamentale værdier i Europa og ikke kan gradbøjes eller knækkes på nogen måde, siger den danske udenrigsminister.

Han siger, at alle EU-lande skal leve op til en lang fælles grundlæggende værdier omkring ytringsfrihed, demokrati og menneskerettigheder.

- Vi kan jo ikke acceptere, at de værdier, som hele vores samarbejde bygger på, bliver smidt væk i noget land overhovedet, siger Kristian Jensen.

EU-traktatens artikel 7 giver i yderste fald mulighed for at fratage et land sin stemmeret i EU, hvis det ikke overholder de grundlæggende værdier i samarbejdet.

- Der er en grund til, at vi har artikel 7 i traktaten, men jeg synes, det er for tidligt at begynde at vurdere på, hvorvidt den skal tages i brug i det her tilfælde eller ej, siger den danske udenrigsminister.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.