Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kristen guvernør i Jakarta fængsles for blasfemi mod islam

Guvernøren i den indonesiske hovedstad skal i fængsel i to år for at have henvist til Koranen på valgmøde.

Jakartas guvernør, Basuki Ahok Tjahaja Purnama, er dømt skyldig i sag om blasfemi og skal to år i fængsel. Her ankommer han til retssalen før tirsdagens domsafsigelse.
Jakartas guvernør, Basuki Ahok Tjahaja Purnama, er dømt skyldig i sag om blasfemi og skal to år i fængsel. Her ankommer han til retssalen før tirsdagens domsafsigelse.

Den kristne guvernør i Indonesiens hovedstad, Jakarta, er tirsdag idømt en fængselsstraf på to år, efter at en dommer fandt ham skyldig i blasfemiske udtalelser mod islam.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Foran retsbygningen jublede en menneskemængde og råbte »Gud er størst«, ved nyheden om, at guvernøren, Basuki Tjahaja Purnama, skal i fængsel.

Dommen kommer ifølge AFP som et chok, fordi anklageren i sagen kun havde krævet en betinget dom.

Blasfemi kan straffes med op til fem års fængsel i Indonesien.

Purnama vil anke dommen, siger han.

Dommer Dwiarso Budi Santiarto begrundede fængselsstraffen med, at Purnama uden tvivl var skyldig i blasfemi.

En anden dommer sagde, at den hårde straf også skyldes, at »den anklagede ikke viste tegn på anger. Den anklagedes handling har skabt angst og såret muslimer.«

Sagen har vakt international opsigt, fordi den er blevet set som en test af den religiøse tolerance i Indonesien, der er verdens største land med en overvejende muslimsk befolkning.

Sagen tog sin begyndelse i september 2016, har Politiken tidligere beskrevet.

Ved et vælgermøde sagde guvernøren, der til daglig bare omtales ved sit øgenavn Ahok, at et vers i Koranen var blevet brugt til at narre vælgere til at tro, at muslimer ikke måtte blive ledet af ikkemuslimer.

Senere dukkede der en redigeret version op på nettet, hvor hans udtalelser fremstod endnu hårdere, og de vakte flere religiøse organisationers vrede, skrev avisen i december.

Op til 200.000 mennesker deltog i december i en demonstration i Jakarta mod den kristne guvernør og krævede ham fængslet.

Kontroversen har sandsynligvis også kostet Purnama et genvalg som guvernør i Jakarta.

Ifølge AFP dykkede hans opbakning i meningsmålinger på grund af beskyldninger om at have fornærmet muslimer. I april tabte han anden valgrunde i kampen om at lede millionbyen i endnu en periode til en muslimsk modkandidat.

Den nye guvernør ventes at tiltræde til efteråret.

Indonesien har over 190 millioner muslimer samt mindre grupper af kristne, hinduer og buddhister blandt dets befolkning på 250 millioner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.