Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Krise i USA kan koste 10.000 danske job

Hvis de amerikanske politikere ikke finder en løsning på den truende »fiscal cliff«, vil det få alvorlig betydning for Danmark, vurderer økonom.

I Washington pågår intensive forhandlinger mellem Barack Obama og  ledende politikere i Senatet og Repræsentanternes Hus.
I Washington pågår intensive forhandlinger mellem Barack Obama og  ledende politikere i Senatet og Repræsentanternes Hus.

Politikerne i Washington kan ikke blive enige om, hvordan de skal håndtere de forestående skattestigninger og ophøret af en række overførselsindkomster, som bliver udløst 1. januar.

Når de amerikanske politikere ikke til enighed, ryger landet ud over den såkaldte »fiscal cliff«, som ifølge flere eksperters vurdering vil trække 600 milliarder dollars ud af USAs i forvejen pressede økonomi. Det vil kunne mærkes herhjemme, konstaterer cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank.

- USA har stadig verdens største økonomi, og de voldsomme stramninger, som man står over for, vil sende økonomien i recession. Det vil få betydning for resten af verden, og Danmark, hvor det kan føre til et omfattende tab af arbejdspladser. I værste fald vil vi miste 10.000 arbejdspladser herhjemme, siger han.

I første omgang vil det gå ud over de virksomheder, der eksporterer direkte i USA.

- Men det er ikke der, det for alvor vil rykke, for USA tegner sig kun for 10 procent af den danske eksport. Problemet er, at amerikanske økonomi betyder så meget for andre lande, at en krise i USA kan sætte hele verdensøkonomien i stå, siger Jacob Graven.

Trods en ekstremt stor gæld har den amerikanske økonomi hidtil vist sig levedygtig. I modsætning til flere europæiske lande oplever USA fortsat vækst, og hvis den går i stå - eller endda sættes i bakgear - vil krisen i Europa blot blive endnu dybere.

- Hvis væksten lammes yderligere, vil de offentlige underskud blive endnu større, og det har mange lande svært ved at håndtere, siger Jacob Graven.

De amerikanske politikere har blot tre dage til at nå en aftale, men hvis nytårets deadline overskrides, er det ikke ensbetydende med, at løbet er kørt, understreger Sydbank-økonomen.

- De har mulighed for at lappe huller løbende, så der ikke bliver tale om en fuld opbremsning. Det ville naturligvis være bedst, hvis man lavede en langsigtet plan for genopretning af den amerikanske økonomi, men det kan vi næppe forvente, siger Jacob Graven.

I Washington foregår der op til nytår intensive forhandlinger mellem ledende politikere i Senatet og Repræsentanternes Hus.

- Tiden for omgående handling er inde. Det er nu. Vi er nu kommet til det tidspunkt, hvor alle amerikaneres skatteprocenter om blot fire dage automatisk vil stige. Enhver amerikaners lønseddel vil blive betydeligt mindre, sagde præsident Barack Obama efter et krisemøde fredag med Kongressens ledere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.