Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Krigsdomstol vil have fat i afrikansk førstedame

Den Internationale Krigsdomstol har udstedt en arrestordre på Elfenbenskystens tidligere førstedame, Simone Gbagbo, der anklages for forbrydelser mod menneskeheden.

Simone Gbagbo.
Simone Gbagbo.

Forhenværende førstedame, Simone Gbagbo, var med til at planlægge og orkestrere de uroligheder, der opstod i kølvandet på valget i Elfenbenskysten i 2010, og som dræbte flere tusinde ivorianere.

Sådan lyder anklagen mod Simone Gbagbo fra Den Internationale Krigsdomstol, som torsdag har offentliggjort en arrestordre på den tidligere førstedame. Arrestordren blev udstedt i februar i år, men er først blevet offentliggjort torsdag.

- Fru Gbagbo er tilsyneladende ansvarlig for forbrydelser mod menneskeheden i form af mord, voldtægt og andre former for seksuelle overgreb, umenneskelige handlinger og forfølgelse, står der blandt andet i pressemeddelelsen fra Den Internationale Krigsdomstol.

Anklage: Opførte sig som mands alter ego

Hustruen til ekspræsident Laurent Gbagbo anklages således for medvirken i de sammenstød, der fandt sted efter valget i 2010. Her døde godt 3.000 personer, efter at Laurent Gbagbo nægtede at anerkende sit nederlag til Alassane Ouattara.

- Simone Gbagbo var ideologisk og professionelt meget tæt på sin mand. Selvom hun ikke var folkevalgt, opførte hun sig som sin mands alter ego, udøvede magt og tog beslutninger på regeringsniveau, står der i arrestordren.

Laurent Gbagbo sidder allerede indespærret i Haag og afventer som den første tidligere statsleder rettergang ved krigsdomstolen. Simone Gbagbo tilbageholdes i øjeblikket i Elfenbenskysten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.