Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Korruptionskuverter er udsolgt i Sibirien

En russisk kunstner protesterer mod korruption med en serie af »bestikkelseskuverter«. De blev revet væk.

Der er god plads til rubler i den russiske kunstner Vasilij Slonovs korruptionskuverten.
Der er god plads til rubler i den russiske kunstner Vasilij Slonovs korruptionskuverten.

MOSKVA: Hvis god kunst skal vække opsigt, så har Vasilij Slonov ramt plet med sin seneste værk. Den russiske billedkunstner var godt træt af korrupte embedsmænd og politikere i sin russiske hjemby, Krasnojarsk. Derfor har han designet en serie konvolutter udsmykket med det russiske statsvåben og særligt egnede til tykke seddelbundter.

»Lad os leve smukkere. Lad os forbedre bestikkelseskulturen!« skrev kunstneren forleden på sin Facebook-side.

På forsiden af kuverten står et uddrag fra den russiske straffelov, der diskret minder modtageren om, at han eller hun risikerer 15 år fængsel for at modtage penge under bordet.

Kun halvt i spøg foreslår kunstneren samtidig bystyret og det lokale advokatsamfund, at de kan blive sponsorer for projektet og få deres helt eget logo på bestikkelseskuverten.

Vasilij Slonovs værk ramte åbenbart en nerve. På de sociale medier er opslaget blevet delt vidt og bredt, og på få timer var kuverterne udsolgt.

Også de lokale embedsmænd og politikere havde vist interesse for kuverterne, fortæller kunsteren. »Ingen var ligeglade. Embedsmændene kunne slet ikke styre sig,« siger Slonov til avisen Tajga.info.

Kampen mod korruption er et konstant tema i Ruslands politiske debat. Landets premierminister, Dmitrij Medvedev, har betegnet lovløsheden som en sygdom, der »æder af vores økonomi og nedbryder hele samfundet«. Men trods den officielle indsats mod svøben ligger Rusland fortsat i selskab med lande som Uganda og Pakistan på listen over verdens mest korrupte lande.

Vasilij Slonov er kendt for kunst med politisk kant. Da Rusland sidste år var vært for vinter-OL malede han en serie værker med de olympiske maskotter med titlen »Velkommen til Rusland«. Værkerne viste olympiske bamser med bl.a. sovjetdiktatoren Josef Stalins ansigt. Udstillingen blev senere lukket af myndighederne.

For et par måneder fulgte Vasilij Slonov op med et portræt af præsident Vladimir Putins ansigts udført i imiterede dollar– og rubelsedler.

Ideen med det nyeste projekt er at »opløfte den kendte bestikkelse til et kunsterisk projekt og dermed løfte den ud af forbrydelsens zone: det juridiske system,« siger Vasilij Slonov.

»Og så må det gerne være sjovt,« siger han.

Han er nu i gang med at trykke et nyt og større oplag, der skal sælges blandt andet på et kunstmuseum i Moskva.

Kuverterne, elastiske eller ej, er imidlertid ikke tilstrækkelige, påpeger en anden bruger, Ilja Najmusjin, på kunstnerens Facebook-side.

»En kuvert er for lille. Jeg foreslår, at du overvejer en særlig kuffert til bestikkelsespenge,« skriver han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.