Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Konspirationsteorierne florerer: Overlevende elever er betalte skuespillere

Overlevende gymnasieelever fra blodigt skoleskyderi anklages for at være betalte skuespillere. 17-årige David Hogg står i centrum for beskyldningerne, men han nægter at lade sig kue.

Tre dage efter et blodigt skoleskyderi stod gymnasieeleven frem for at tale for at begrænse adgangen til skydevåben i USA. Nu beskylder konspirationsteoretikere ham for at være en betalt skuespiller.
Tre dage efter et blodigt skoleskyderi stod gymnasieeleven frem for at tale for at begrænse adgangen til skydevåben i USA. Nu beskylder konspirationsteoretikere ham for at være en betalt skuespiller.

Hvad er sandheden om skoleskyderiet i Florida? Det slås man nu om i USA.

I USA har højrefløjsmedier og konservative blogs, der går ind for retten til at bære våben, angrebet flere af de overlevende elever efter det blodige skoleskyderi i Florida for at være betalte »kriseskuespillere«.

I virkeligheden er de ikke skolelever, men skuespillere, der rejser fra gerningssted til gerningssted for at sprede antivåbenbudskaber, lyder anklagen.

I sidste uge mistede 17 mennesker livet, da en 19-årig mand bevæbnet med en semiautomatisk riffel åbnede ild på Marjory Stoneman Douglas High School.

En af de studerende, der var til stede på på skolen i Parkland, mens skoleskyderiet fandt sted, er 17-årige David Hogg. Sammen med andre elever fra skolen kræver Hogg nu politisk handling i kølvandet på de mange skoleskyder i USA i de seneste årtier.

Det har fået flere våbenfortalere til at anklage Hogg, der er søn af en forhenværende FBI-agent, for at være en marionet for dystre politiske kræfter.

»Hvorfor ville et barn af en FBI-agent lade sig bruge som en brik for anti-Trump og antivåbenlovgivning», spørger den konservative blog The Gateway Pundit.

»Fordi FBI kun leder efter en måde at indskrænke dine forfatningssikrede rettigheder og øge sin egen magt. Vi har set tilsvarende manøvrer fra den side igen og igen. Det her er bare endnu et ulækkert eksempel.«

»Ingen af de to unge mennesker på billedet er studerende, de er skuespillere, der rejser til forskellige kriser, når de finder sted,« skrev Benjamin Kelly, der indtil tirsdag arbejdede for den republikanske politiker Shawn Harrison, i en e-mail til Florida-avisen Tampa Bay Times. Avisen bragte et billede af David Hogg og hans medstuderende Emma González. Benjamin Kelly blev tirsdags fyret som følge af sine påstande.

Hogg afviser anklager

Anklagerne mod de overlevende har vakt forargelse i USA, hvor David Hogg tirsdag svarede på beskyldningerne.

»Jeg er ikke en kriseskuespiller«, sagde han til CNN.

»Jeg er en person, der var vidne til skyderiet og nu må leve med det, og det skal jeg fortsat. Jeg spiller ikke skuespil på nogens vegne.«

Under overskriften »Never Again« (Aldrig igen, red.) har Hogg og en gruppe elever langet hårdt ud efter amerikanske politikere, der har taget imod donationer fra våbenlobbyorganisationen National Rifle Association.

De studerende kræver, at præsident Donald Trump indleder et opgør med retten til at købe og bære våben i USA. Hogg har også kritiseret Floridas republikanske senator, Marco Rubio, der er modstander af våbenregulering.

»Det er absolut forfærdende, hvordan han (Rubio, red.) øjeblikkeligt begyndte at tale om, hvordan våbenregulering ikke er løsningen. Ethvert tiltag er løsning på nuværende tidspunkt, for vi har ikke prøvet noget som helst,« sagde David Hogg på CNN.

»Hvis man ikke kan blive valgt uden at tage imod penge fra barnemordere, hvorfor stiller man så i det hele taget op?«

Hogg har også anklaget Donald Trump Jr. for at støtte konspirationsteorier ved at like dem på de sociale medier. I et interview kalder han det for »modbydeligt«.

Imens fortsætter konspirationsteoriernes deres liv på de sociale medier.

Tirsdag valgte internetplatformen Youtube at fjerne en brugeruploadet video, der ligeledes beskyldte David Hogg for betalt skuespil. Inden videoen blev fjernet, klatrede den støt op af listen over populære videoer på både Facebook og Youtube.

Også den kendte rockmusiker Ted Nugent, der er medlem af bestyrelsen i våbenlobbyorganisationen NRA, har luftet teorier om, at David Hogg i virkeligheden er skuespiller. Nugent har tidligere gjort sig bemærket ved at påstå, at Las Vegas-massakren i 2017 blev planlagt af kræfter i det demokratiske parti.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.