Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kongrestale kan (måske) give Trump ny start

Præsidentens første tale til kongressen kommer efter en udfordrende begyndelse på hans præsidentskab.

Præsidentens første tale til kongresse torsdag kan definere det næste forløb, der nu handlert om at få kongressens opbakning til hans løfter. EPA/AUDE GUERRUCCI/ POOL
Præsidentens første tale til kongresse torsdag kan definere det næste forløb, der nu handlert om at få kongressens opbakning til hans løfter. EPA/AUDE GUERRUCCI/ POOL

Natten til onsdag dansk tid giver Donald Trump sin første store tale til Kongressen, og USA's nye præsident har meget på spil.

Trods egne ord om at hans administration ”kører som en fintunet maskine”, så er faktum ikke blot, at hans første tid i Det Hvide Hus har været præget af stor uro. Men også at den folkelige opbakning til ham ifølge meningsmålinger er historisk lav efter hans første korte tid ved magten målt i forhold til USA's tre tidligere præsidenter, herunder partifællen George W. Bush.

Men kongrestalen giver Trump muligheden for en ny start. I hans første periode siden indsættelsen 20. januar har han stort set undgået at fremlægge ny lovgivning, men i stedet primært holdt sig til at udstede en række skriftlige præsidentielle ordrer.

De har dog indtil videre mest haft karakter af en slags hensigtserklæringer, fordi de enten - som indrejseforbuddet for flygtninge og borgere fra syv muslimsk dominerede lande – midlertidigt er suspenderet af domstolene eller, at de mangler økonomi bag for at kunne gennemføres – såsom byggeriet af en mur på grænsen mellem USA og Mexico.

Kongrestalen er også en slags præsentation af præsidentens budgetforslag for det næste år, og dette indeholder også et andet stort valgløfte – nemlig langt flere penge til forsvaret. Dette har opbakning fra selv hans største interne kritiker i sit parti, John McCain.

Spørgsmålet er naturligvis, hvor pengene skal komme fra. 

Men for præsidenten er det nu i det hele taget vigtigt at få forsikret sine vælgere om, at han vil holde sine løfter om et konservativt budget, give langt flere penge til forsvaret og sikre en skrappere indvandringspolitik, skriver New York Times.

Men også at et opgør med sygeforsikring ObamaCare vitterlig er på vej. Og at han formår at få gennemført den første skattereform i tre årtier og givet de skattelettelser, som han lovede under sin valgkamp. Ligesom at han opfylder sit løfte om at skaffe millioner af nye jobs, bl.a. med iværksættelse af et gigantisk infrastrukturprojekt med byggerier af nye veje og broer.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.