Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kongressen skal se på ny våbenlov efter nytår

En demokratisk senator vil som det første i det nye år fremsætte et lovforslag om at forbyde såkaldte angrebsvåben.

En ballon med påskriften »HÅB« er hængt op i et hegn ved Sandy Hook Elementary.
En ballon med påskriften »HÅB« er hængt op i et hegn ved Sandy Hook Elementary.

I kølvandet på fredagens massakre på Sandy Hook Elementary School i Connecticut, hvor 20 børn og seks voksne blev dræbt, skal de amerikanske lovgivere tage stilling til et lovforslag om at forbyde angrebsvåben.

Den demokratiske senator Dianne Feinstein fra Californien fastslår, at hun som det første vil fremsætte sådan et lovforslag, når den nyvalgte Kongres træder sammen efter nytår.

- Jeg vil fremsætte det i Senatet, og det samme lovforslag vil blive fremsat i Repræsentanternes Hus. Et lovforslag om at forbyde angrebsvåben, sagde Dianne Feinstein, da hun søndag var gæst i NBC-programmet »Meet the Press«.

USA havde frem til 2004 et forbud mod netop angrebsvåben. Tidligere præsident Bill Clinton havde indført forbuddet i 1994, men da det udløb et tiår senere, blev det ikke fornyet. Demokrater har flere gange siden forsøgt at få forbuddet genindført. Alle gange uden held.

Dianne Feinstein opfordrede selv til at genindføre forbuddet mod de voldsomme angrebsvåben efter massakren i Aurora, Colorado, i sommer, hvor 12 personer blev dræbt i en biograf under en visning af en ny Batman-film.

- Disse våben er ikke til for at jagte dådyr. De er til for at jagte mennesker, udtalte hun ifølge Huffington Post dengang.

Den uafhængige senator Joseph Lieberman, der er valgt i Connecticut, hvor fredagens skoleskyderi fandt sted, mener ligeledes, at angrebsvåben igen bør forbydes.

- Vi burde genetablere forbuddet mod angrebsvåben. Ikke for at fratage folk de våben, som de har nu. Men for at standse produktionen af disse våben, siger Joseph Lieberman til Fox News.

Men selv om Senatet, der har et demokratisk flertal, og præsident Barack Obama skulle nære et ønske om at forbyde angrebsvåben på ny, så vil lovforslaget sandsynligvis »dø« i Kongressens andet kammer, hvor Republikanerne har flertal.

- Obama har ikke Repræsentanternes Hus med sig, og der er Republikanerne meget stærkt imod enhver regulering af våbenloven. Især de her Tea Party-folk. Så selv om Obama fremsætter et lovforslag, så vil det dø i Kongressen, sagde lektor og USA-ekspert Derek Beach fra Aarhus Universitet til Berlingske Nyhedsbureau lørdag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.