Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kongens farlige forbindelse

Spiller den spanske konges »intime« tysk-danske veninde en rolle i korruptionsaffæren omkring kongens svigersøn? En medtiltalt truer med at udløse »200 atombomber« under kongehuset.

2011 var ikke noget godt år for Spaniens kong Juan Carlos, hvis popularitet styrtdykkede efter en elefantjagt i Botswana og korruptionssagen mod hans svigersøn, Iñaki Urdangarin. Korruptionssagen har nu fået helt nye dimensioner, der igen truer kongehuset, fordi kongen tidligere »intime« veninde, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, tilsyneladede er indblandet i affæren.
2011 var ikke noget godt år for Spaniens kong Juan Carlos, hvis popularitet styrtdykkede efter en elefantjagt i Botswana og korruptionssagen mod hans svigersøn, Iñaki Urdangarin. Korruptionssagen har nu fået helt nye dimensioner, der igen truer kongehuset, fordi kongen tidligere »intime« veninde, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, tilsyneladede er indblandet i affæren.

BARCELONA: Nu gik det ellers lige så godt, eller i hvert fald knap så katastrofalt. Et hold af Spaniens bedste spindoktorer, der i det seneste års tid har arbejdet målrettet på at genopbygge kong Juan Carlos’ ramponede image, var begyndt at vejre morgenluft.
Ganske vist havde hverken en ny royal webside, en YouTube-kanal eller et mere moderne kropssprog og ordvalg fået spanierne til at glemme monarkens famøse elefantjagt i Botswana. På samme måde som øget åbenhed om kongehusets økonomiske forhold og en offentlig irettesættelse af svigersønnen, Iñaki Urdangarin, højest havde afbødet skadevirkningen af korruptionsaffæren omkring prinsesse Cristinas mand.

Men ikke desto mindre tydede hoffets interne meningsmålinger på, at det værste uvejr var drevet over. Også en offentligt tilgængelig af slagsen viste kort før Juan Carlos’ 75 års fødselsdag i sidste uge, at såvel han selv som kronprins Felipe havde genvundet dele af deres popularitet efter lavpunktet sidste forår.

Det har med stor sandsynlighed ændret sig, efter at undersøgelsesdommeren i sagen mod Urdangarin torsdag modtog et brev fra en af de øvrige tiltalte, forretningsmanden Diego Torres, med nyt bevismateriale i form af udskrifter af en række mails.

Sprængfarlige mails

Torres og Urdangarin var fra 2003 til 2006 partnere i selskabet Instituto Nóos. De arrangerede bl.a. sportsrelaterede events sidstnævnte var, indtil han scorede prinsessen, professionel håndboldspiller for de regionale regeringer i Valencia og på de Baleariske Øer. Det angivelige non profit-foretagende tog sig så godt betalt, at fortjenesten vurderes til 170 pct. og op mod seks millioner euro, som blev overført til Urdangarin og Torres’ private selskaber.

Mindst en halv million endte i skatteparadiser, mener undersøgelsesdommeren. Han har rejst tiltale mod de to for svindel med offentlige midler og for skattesvig, og udsigten til i værste fald 15 år i fængsel fik allerede for et halvt år siden Torres til at true kongehuset:

»Jeg ligger inde med 200 sprængfarlige mails. 200 atombomber, der kan ødelægge monarkiet«, lod han forstå via sin advokat.

Som en smagsprøve offentliggjorde han korrespondance, der perifert satte kongen i forbindelse med Instituto Nóos. I de mailudskriften, han afleverede torsdag, er der endnu mindre substans, og når de nye mails alligevel i går satte Spanien på den anden ende, er det fordi, Juan Carlos’ tidligere »intime« veninde, som spansk presse så respektfuldt kalder hende, tilsyneladende også er indblandet i affæren.

Kongelig stedfortræder

Corinna zu Sayn-Wittgenstein, der har giftet sig til sit adelige efternavn, og som oprindelig hed Larsen efter sin danske far, blev sidste år verdensberømt som arrangør af kongens elefantjagt i Botswana. Den 47-årige tyske forretningskvinde var imidlertid også ifølge bl.a. journalisten Pilar Eyre, der har skrevet en biografi om dronning Sofia gennem en længere periode kongens elskerinde.

Den side af sagen er i denne sammenhæng mindre interessant. Hvis dronningen med sammenbidt ansvarsbevidsthed kan leve med utroskaben, kan såvel undersøgelsesdommeren som resten af spanierne også. Det sprængfarlige element er, at Sayn-Wittgenstein ved flere lejligheder desuden har optrådt som Juan Carlos’ personlige udsending eksempelvis i forbindelse med de kontakter, der var med at sikre Spanien ordren på Saudi-Arabiens første hurtigtogslinje.

Torsdagens mails beviser kun, at hun i 2004 deltog i et af Instituto Nóos’ arrangementer, men signalet fra Torres er klart: Der er både mere og langt alvorligere materiale, hvor det kommer fra. Og hvis den person, der gennem en årrække i mere end en forstand stod kongen nærmest, deltog i ulovlighederne, rykker affæren ubehagelig tæt på monarken selv.

»Exceptionelle beslutninger«

Målet med afsløringen kan, som den store konservative avis El Mundo fastslår i en leder, »kun være at udøve afpresning mod statsoverhovedet « i forsøg på at få ham til at trække i trådene, så Torres kan undgå fængsel og måske også redde nogle af sine millioner.

»De offentliggjorte mails er i sig selv betydningsløse. Men viser de sig at være toppen af et isbjerg af lyssky business i ly af nære forbindelser (til monarken), bliver kongehuset måske nødt til at tage exceptionelle beslutninger, som ingen ønsker,« skriver El Mundo videre og opfordrer til, at hoffet øjeblikkelig gør klart, at man ikke har tænkt sig give efter for afpresningen.

Såvel torsdag som i går var tavsheden om den seneste udvikling i Urdangarin-sagen imidlertid larmende på kongehusets spritnye webside, mens man overvejede situationen og aflysningen af et planlagt besøg i Abu Dhabi i morgen.

Kongens spindoktorer bliver næppe arbejdsløse foreløbig. Medmindre, naturligvis, at han som El Mundo antyder selv skulle gå hen og miste sit job.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.