Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kongelig telefonfis vækker vrede efter selvmord

Familie og kolleger til den sygeplejerske, som angiveligt begik selvmord efter at have været offer for telefonfis omkring hertuginde Catherine, taler nu ud om tragedien. De australske radiofolk nægter imidlertid at undskylde.

Buketter anbragt uden for det sted, hvor sygeplejerskerne på King Edward VII's hospital, holder til.
Buketter anbragt uden for det sted, hvor sygeplejerskerne på King Edward VII's hospital, holder til.

Fredag blev den britiske sygeplejerske Jacintha Saldanha fundet død, tre dage efter hun blev offer for to australske radioværters telefonfis omkring den gravide hertuginde Catherine. Radioværterne udgav sig for at være dronning Elizabeth og fik Saldanha til at viderestille dem til en kollega, der udleverede detaljer om hertugindens tilstand, efter hun blev indlagt med ekstrem morgenkvalme.

Nu udtaler Jacintha Saldanhas familie og kolleger sig for første gang omkring tragedien, skriver The Telegraph. Leder af King Edward VII's hospital, Lord Glenarthur, anklager den australske radiostation, som foretog opkaldene, for at være skyld i »ydmygelsen af to dedikerede og omsorgsfulde sygeplejersker«.

Saldanhas mand, Benedict Barboza, er knust, mens hendes familie i Indien beskriver moren til to som »en smuk person«. Samtidig har hertugen og hertuginden af Cambridge, William og Catherine, offentliggjort en besked på deres hjemmeside, hvor de kondolerer og skriver, at de er »dybt bedrøvede.«

Telefonfis er almindeligt

Chefredaktøren af mediegruppen Southern Cross Austereo, som ejer den radiostation, der lavede telefonfis med sygeplejerskerne, nægter imidlertid at undskylde:

»Telefonfis som et håndværk i radio har fundet sted årti efter årti. Det er ikke bare en del af en radiostation, et netværk eller et land, det bliver lavet over hele verden,« siger Rhys Holleran.

Hans udtalelser resulterede i et vredt svar fra hospitalscheferne, der sørger over tabet af Jacintha Saldanha. I et brev til Max Moore-Wilton, chef for Southern Cross Austereo, skrev hospitalets leder, Lord Glenarthur:

»King Edward VII's hospital tager sig af syge mennesker, og det var ekstremt dumt af jeres radioværter overhovedet at overveje at lyve deres vej frem til en af vores patienter og så ligefrem foretage opkaldet.«

Ifølge de australske kommunikations- og medieautoriteter, som styrer radioudsendelser, har man modtaget mange klager omkring radiojoken, og mange ønsker, at radioværterne bliver fyret. Flere annoncører har derudover stoppet deres samarbejde med radiostationen.

Viderestillede til anden sygeplejerske

Jacintha Saldanha havde nattevagt, da hun kl. 5.30 tirsdag morgen modtog opkaldet fra de to australske radioværter, Mel Greig og Michael Christian, som udgav sig for at være dronning Elizabeth. Saldanha viderestillede dem til den afdeling, hvor hertuginden var indlagt, hvor en anden sygeplejerske fortalte dem om hertugindens tilstand og behandling.

Saldanha blev fundet bevidstløs fredag morgen nær hospitalet. Kort efter døde hun. Ifølge politiet er årsagen til Saldanhas død stadig »uforklaret«, men de behandler den ikke som mistænkelig.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.