Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Konflikter giver kamp om penge til nødhjælp

De mange konflikter rundt om i verden øger behovet for nødhjælp, og det betyder, at Røde Kors i Syrien lige nu mangler halvdelen af deres midler.

Krig i Gazastriben, humanitær katastrofe i Irak, ebolaudbrud i Vestafrika, hungersnød i Sydsudan. Verden er ramt af en lang række konflikter, som alle øger behovet for nødhjælp.

Derfor mangler Røde Kors halvdelen af de midler, organisationen skal bruge i Syrien, hvor den humanitære situation spidser til.

Det fortæller generelsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, der i disse dage rejser rundt i det borgerkrigshærgede Syrien.

»Der er en ophobning af humanitære kriser i verden, der gør, at der virkelig er kamp om de penge, der er til rådighed,« siger han.

I takt med at krigen trækken ud, stiger de humanitære behov. Flere og flere har brugt alt, hvad de har af reserver, og Røde Halvmåne, som er Røde Kors søsterorganisation i Syrien, deler lige nu månedsrationer ud, der skal række til to måneder.

På sin rejse rundt i Syrien har generalsekretæren blandt andet besøgt bydelen Homs, hvor ødelæggelserne er enorme. I desperation flytter folk permanent ind i bygninger, der hverken har rindende vand eller sanitet, fortæller Anders Ladekarl.

»I Homs så jeg de værste menneskeskabte ødelæggelser, jeg har set - og jeg har set mange ting. Bydele, som er fuldstændig pulveriseret. Ikke et eneste hus uden skudhuller. Der ligger stadigvæk 700 lig i bydelen, som Røde Kors nu skal ud og finde og få begravet og identificeret,« siger han.

Og mange tusinde er fortsat internt fordrevne.

»Men der er også folk, der begynder at vende tilbage til områder af Syrien, hvor de håber, at der vil være relativt fredeligt i de kommende år, fordi de ikke ser nogen fremtid for sig selv som flygtninge,« fortæller Anders Ladekarl.

Således er folk ved at tilpasse sig krigens tilstedeværelse.

»Folk er desværre ved at vænne sig til krigen på en mærkelig måde, sådan at man indstiller sig på, at det er noget, der kan vare rigtig lang tid,« siger han.

Røde Halvmåne har generelt svært ved at få tilladelse til at bevæge sig rundt i Syrien, men presset på behovet for nødhjælp gør, at hjælpeorganisationen får adgang til flere områder nu end tidligere - både fra regimet og fra oprørerne.

»Den humanitære situation hernede er så desperat, at også oprørerne er indforstået med at lade hjælpeorganisationer komme ind, fordi ellers dør folk simpelthen af sult,« siger Anders Ladekarl.

Han kalder dog hjælpen »en dråbe i havet« de steder, hvor folk ikke har fået forsyninger i mere end to år.

»Og så kan der gå ugevis, før vi får lov til at komme ind igen, og det er jo dybt frustrerende for en hjælpeorganisation ikke at kunne få forsyninger frem til dem, der har behov for det.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.