Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Knap to millioner kræver folkeafstemning mod Venezuelas leder

Venezuelas opposition har samlet 1.850.000 underskrifter med krav om folkeafstemning om præsidentens afgang.

Caracas: Venezuelas opposition har afleveret 1,85 millioner underskrifter til landets valgmyndigheder med krav om, at der holdes folkeafstemning for at få præsident Nicolas Maduro fjernet fra embedet.

Det oplyser oppositionens koalition, MUD.

Oppositionen anklager Maduro for at have ansvaret for den økonomiske krise i landet.

Indbyggerne i Venezuela er i stigende grad vrede over den tårnhøje kriminalitet, den galopperende inflation samt manglen på basale ting som mad i supermarkederne og vand og elektricitet i folks hjem.

De indsamlede underskrifter er mere end nok til at sætte processen omkring en folkeafstemning i gang. Men der skal i alt fire millioner underskrifter til, før der kan komme en folkeafstemning om præsidentens fremtid.

Verificeringen af de mange underskrifter, der foreløbig er afleveret, kan muligvis først komme til at ske i slutningen af maj. Det antyder Tania D'Amelio, der er repræsentant for valgmyndighederne i Venezuela.

Oppositionen har meddelt, at den vil skynde sig at indsamle flere underskrifter i håb om, at folkeafstemningen kan finde sted inden årets udgang.

Maduros politiske modstandere frygter, at præsidenten og valgmyndighederne vil trække processen i langdrag.

Hvis folkeafstemningen først finder sted i 2017, vil vicepræsidenten overtage efter Maduro. Men hvis det lykkes at få afsat præsidenten ved en folkeafstemning i år, vil det udløse nyvalg.

Maduro har understreget, at han ikke vil lade sig tvinge væk fra præsidentposten, inden hans embedsperiode udløber i 2019. Han anklager oppositionen for at være i færd med et kup mod ham for at ødelægge den socialistiske arv fra hans forgænger, Hugo Chávez.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.