Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kinesisk rumlaboratorie drøner mod jorden: Mistænkes for at være ude af kontrol

Nogle eksperter antager, at kinesisk rumfartøj er ude af kontrol, inden det rammer Jorden i påsken.

Tianngong-1 er et over 10 meter langt kinesisk rumfartøj. Det ventes at brænde op på vejen gennem atmosfæren, men dele kan ramme fra New Zealand til Midtvesten i USA ifølge ESA. Reuters/Ho/arkiv 3d-animation
Tianngong-1 er et over 10 meter langt kinesisk rumfartøj. Det ventes at brænde op på vejen gennem atmosfæren, men dele kan ramme fra New Zealand til Midtvesten i USA ifølge ESA. Reuters/Ho/arkiv 3d-animation

Beijing. Et kinesiske rumlaboratorie, som mistænkes for at være ude af kontrol, vil mellem søndag aften og mandag morgen dansk tid styrte mod Jorden.

Kina siger, at det er meget lidt sandsynligt, at det vil kunne påføre skader.

Fartøjet Tiangong-1 vil undervejs nå en hastighed på op mod 26.000 kilometer i timen, oplyser Kinas rumfartsmyndigheder.

Det otte ton tunge rumfartøj ventes at brænde op på vejen gennem atmosfæren. De løse dele, der måtte være tilbage, vil næppe kunne medføre skader, når de rammer Jorden, hedder det.

Ifølge Det Europæiske Rumagentur (ESA) vil stykker af rumfartøjet kunne lande på en strækning fra New Zealand i det sydlige stillehav til Midtvesten i USA.

Ingen ved således med sikkerhed, hvornår og hvordan det kinesiske rumlaboratorie vil falde mod Jorden.

Tiangong-1 skulle oprindeligt havde været destrueret i 2013, efter at det havde haft besøg af tre kinesiske astronauter. Men dets mission blev forlænget flere gange.

Kina oplyste tidligere, at rumfartøjet ville begive sig mod Jorden i slutningen af 2017. Men den proces blev forsinket, og det fik en række eksperter til at antage, at kineserne havde mistet kontrollen over rumfartøjet.

Det 10,4 meter lange Tiangong-1 blev opsendt i 2011. Det skulle udføre forskellige eksperimenter i kredsløb, blandt andet om hvordan det kunne koble sig til en rumstation.

Det var et led i Kinas ambitiøse plan om at få en permanent rumstation i kredsløb i 2023.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.