Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kinesisk demokratiforkæmper får dom på 13 år bag tremmer

Ifølge en kinesisk domstol har stifteren af et demokratisk parti i Kina i forsøgt at »undergrave statsmagten«.

Qin Yongmin (til højre) blev senest i 1999 idømt 12 års fængsel. Her ses han med andre prodemokratiske aktivister i Beijin i 1993. Robyn Beck/arkiv/Ritzau Scanpix
Qin Yongmin (til højre) blev senest i 1999 idømt 12 års fængsel. Her ses han med andre prodemokratiske aktivister i Beijin i 1993. Robyn Beck/arkiv/Ritzau Scanpix

Den kinesiske demokratiforkæmper og systemkritiker Qin Yongmin er blevet idømt 13 års fængsel for at modarbejde staten.

Den 64-årige dissident har allerede tilbragt 22 år af sit liv i fængsel på grund af hans modstand mod de kinesiske myndigheder.

Onsdag har en domstol i det centrale Kina fundet ham skyldig i forsøg på »at undergrave statsmagten«. Han er dømt til yderligere 13 år bag tremmer.

Qin Yongmin blev første gang fængslet fra 1981 til 1989. Domstolen mente dengang, at han var »kontrarevolutionær«.

Ligeledes blev han i 1999 idømt 12 års fængsel for at have forsøgt at etablere oppositionspartiet Kinas Demokratiske Parti. Han blev løsladt i 2010.

Da han senest blev arresteret i 2015, var han formand for en prodemokratisk menneskerettighedsgruppe, der på engelsk er kendt under navnet China Human Rights Watch.

Qin Yongmin har »nægtet at samarbejde med domstolen« og forholdt sig fuldstændig tavs under retssagen i maj, har hans advokat Lin Qilei tidligere oplyst til nyhedsbureauet AFP.

Hans anden advokat, Liu Zhengqing, fortæller, at Qin Yongmin er »fortvivlet« over dommen, ligesom at han er »vred på det røde regime« i Kina.

»Vi vil helt afgjort appellere dommen,« siger advokaten.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International forholder sig meget kritisk til dommen.

»Det er forfærdeligt at se sådan en hård dom over en tidligere aktivist, som bare har udøvet sin ytringsfrihed,« siger Patrick Poon fra Amnesty International i Kina.

Domstolen har blandt andet brugt Qin Yongmins skriverier om demokrati som bevismateriale for, at han forsøger at undergrave statsmagten.

EU har onsdag kritiseret den »forværrede situation for civile og politiske rettigheder i Kina«, som blandt andet har vist sig i form af tilbageholdelsen af et stort antal kinesiske menneskerettighedsforkæmpere.

/ritzau/AFP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.