Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Xi advarer Taiwan om historisk straf i forsøg på adskillelse

Ethvert forsøg på at adskille Taiwan fra Kina vil fejle, siger Xi i sin afsluttende tale på Folkekongressen.

Xi Jinping understreger over for de næsten 3000 delegerede på Folkekongressen, at ethvert forsøg på at adskille Taiwan fra den kinesiske nation er dømt til at fejle. Reuters/Damir Sagolj
Xi Jinping understreger over for de næsten 3000 delegerede på Folkekongressen, at ethvert forsøg på at adskille Taiwan fra den kinesiske nation er dømt til at fejle. Reuters/Damir Sagolj

Beijing. Ikke så meget som en tomme af det kinesiske territorium vil nogensinde blive adskilt fra nationen.

Det slår Kinas præsident, Xi Jinping, fast i sin afsluttende tale på Folkekongressen i Beijing tirsdag formiddag lokal tid.

Xi understreger over for de næsten 3000 delegerede, at ethvert forsøg på at adskille Taiwan fra den kinesiske nation er "dømt til at fejle".

Selvstyret Taiwan vil stå over for en "historisk straf" i ethvert forsøg på separatisme, siger Xi Jinping.

Taiwan er et af Kinas mest følsomme spørgsmål og et potentielt farligt militært brændpunkt, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kinas fjendtlighed over for Taiwan er vokset siden valget af Tsai Ing-wen som præsident i 2016. Hun tilhører det uafhængige oppositionsparti Democratic Progressive Party (DPP).

Kina mistænker, at Tsai vil presse på for at opnå formel uafhængighed, hvilket vil være at krydse en rød linje over for kommunistpartiets ledere i Beijing. Tsa har dog sagt, at hun ønsker at opretholde status quo og er forpligtet til at sikre fred.

Samtidig har det gjort Kina rasende, at USA's præsident, Donald Trump, i sidste uge underskrev en lov, der opfordrer USA til at sende højtstående embedsmænd til Taiwan for at mødes med taiwanske kolleger og omvendt.

USA har ikke formelle bånd til Taiwan, men er ifølge loven forpligtet til at hjælpe det med selvforsvar. USA er også øens primære kilde til våben.

- Det er en fælles forhåbning for alle kinesere og i deres grundlæggende interesse at sikre Kinas suverænitet og territoriale integritet, siger Xi Jinping i sin afsluttende tale til Den Nationale Folkekongres.

Xi ble lørdag enstemmig valgt til præsident for en ny femårig periode. Ikke en eneste på Folkekongressen stemte blankt eller imod præsidenten. Han modtog således samtlige 2970 stemmer.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.