Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kina styrker strategisk samarbejder med Saudi-Arabien

Præsident Xi Jinping styrker forhold til Saudi-Arabien under optrappet krise i Mellemøsten.

Arkivfoto.  Præsident Xi Jinping styrker forhold til Saudi-Arabien under optrappet krise i Mellemøsten.
Arkivfoto.  Præsident Xi Jinping styrker forhold til Saudi-Arabien under optrappet krise i Mellemøsten.

Kina støtter Saudi-Arabiens bestræbelser på at sikre dets nationale suverænitet og sikre en mere dynamisk udvikling.

Det siger den kinesiske præsident, Xi Jinping, til Saudi-Arabiens kong Salman på et tidspunkt, hvor der er stærke spændinger i regionen mellem Saudi-Arabien, Iran, Libanon og Yemen.

Kina har traditionelt kun spillet en lille rolle i Mellemøstens konflikter og diplomati, selv om kineserne er afhængige af olieleverancer fra regionen.

Men Kina har i tiltagende grad taget initiativer, som skal styrke dets profil.

Xi, der har talt i telefon med den saudiarabiske konge, siger, at Beijing vil udvide et strategisk samarbejde med saudiaraberne og vil stå fast, uanset hvordan den internationale og regionale situation ændrer sig. Det siger det kinesiske udenrigsministerium.

I erklæringen bliver det understreget, at der vil blive opretholdt en tæt kommunikation mellem de to landes ledere, og at Saudi-Arabien og Kina er "strategiske partnere," hvis gensidige tillid bliver stadigt stærkere.

Den kinesiske erklæring kommer ikke ind på den aktuelle situation, hvor der er særlig fokus på Libanon, hvor premierminister Saad al-Hariri under en rejse til Saudi-Arabien pludselig meddelte, at han træder tilbage.

Krisen i Libanon er koncentreret omkring saudiarabernes og iranernes indflydelse i landet. Iran støtter den militante islamistiske Hizbollah-bevægelse.

I Yemens kæmper saudiarabiske styrker sammen med allierede mod Houthi-oprørere, som støttes af Iran.

Kina har også nære bånd til Iran.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, mødes lørdag med Saad al-Hariri i Paris. Élyséepalæet oplyste allerede onsdag, at Hariri og hans familie var inviteret til den franske hovedstad.

Den franske invitation er et forsøg på at dæmpe den politisk højspændte situation, der er opstået, efter at Hariri annoncerede sin afgang.

Macron har også talt med den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.