Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kina og Rusland skader verdens frihed

2015 blev det tiende år i træk med mindre politisk frihed på verdensplan. Ifølge ny årsrapport fra tænketanken Freedom House står det halvskidt eller rigtigt dårligt til i 56 procent af verdens lande.

Når det kommer til politisk frihed, så er der ikke noget sted på kloden, der er værre end Syrien, konkluderer Freedom House - selv Nordkorea er bedre til politisk frihed, mener tænketanken.
Når det kommer til politisk frihed, så er der ikke noget sted på kloden, der er værre end Syrien, konkluderer Freedom House - selv Nordkorea er bedre til politisk frihed, mener tænketanken.

2015 var ikke noget godt år for den politiske frihed og de globale borgerlige frihedsrettigheder. I 72 af i alt 195 lande oplevede befolkningen mindre frihed end året forinden, og det er den største tilbagegang, siden det for et årti siden år for år begyndte at gå tilbage for frihedsrettighedernes udbredelse på globalt plan.

Den dystre opgørelse fremgår af årsrapporten fra tænketanken Freedom House, der også konstaterer, at der sidste år kun var fremskridt i 43 lande – heriblandt Nigeria, Burkina Faso, Myanmar og Sri Lanka.

Især er udviklingen i store toneangivende stater som Kina og Rusland bekymrende, mener Freedom House. Det skyldes blandt andet, at Kina med styrets kombination af politisk undertrykkelse og økonomisk vækst tjener som en rollemodel i mange andre lande, herunder udviklingslande, fremhæver tænketanken.

»I Kina blev beskedne reformer i 2015 – såsom gradvise juridiske ændringer, op­blød­ning i reglerne om registrering af husholdninger og et skridt til en to-barns-politik – mere end overhalet af barske kampagner mod anderledes tænkende og en fornyet understregning af Kommunistpartiets ledelse af det politiske, sociale og økonomiske liv,« hedder det i rapporten. Den fastslår i øvrigt, at også de liberale værdier er under pres fra »en stadig mere aggressiv udfordring fra Rusland under Vladimir Putin – både på hjemmebanen, hos naboerne og i internationale organisationer.«

Europa holder skansen – sådan da

Mens Kina står til en score på 16 point – med 100 som det bedste – indkasserer Rusland 22, hvilket er to point mindre end Afghanistan, og blot 12 mere end Saudi-Arabien, »en af de værste krænkere af menneskerettighederne i verden,« som det hedder i rapporten.

Kun en håndfuld lande, blandt andre Sverige, Norge og Finland, får en topscore på 100 point, mens Danmark må nøjes med 98. På nær Ungarn, der får en pil nedad, holder alle EU-landene skansen.

USA lander på 90 point – også med en pil nedad – og det skyldes ifølge Freedom House »visse mangler i valgsystemet, indflydelsen fra private penge i valgkampagner og lovgivningsprocessen, lovgivningsmæssige hårdknuder, Obama-administrationens manglende efterlevelse af løfter om større åbenhed i regeringen og nye eksempler på racediskrimination i retsvæsenet.«

Kina og Rusland påvirker negativt

Når Freedom House i hvert af de seneste ti år har kunnet observere en tilbagegang i den politiske frihed globalt set, skyldes det især følgende faktorer:

Kinas og Ruslands negative påvirkning af andre lande.

Fortsat politisk undertrykkelse i Mellemøsten og Nordafrika efter de demokratiske spirer under Det Arabiske Forår.

Udbredt undertrykkelse af civilsamfundet i »Eurasien« – defineret som landene øst for Tyskland og Polen.

Antidemokratiske, populistiske ledere i flere lande i Latinamerika.

Udbredt korruption i problematiske eller unge demokratier såsom Nigeria, Brasilien og Moldova.

Tvivl hvad angår globalt lederskab blandt demokratiske magter rundt om i verden.

Det sidste – anfører rapporten – »resulterer i en vaklende støtte til demokratiet uden for deres grænser.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.