Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kina-kritiker vinder jordskredssejr i Taiwan-valg

Tsai Ing-wen vandt som ventet valget i Taiwan og bliver landets næste præsident. Den første kvinde på posten.

Lederen af Det Demokatiske Progressive Parti (DPP), Tsai Ing-wen, vinker til sine tilhængere efter lørdagens sejr ved præsidentvalget i Taiwans hovedstad, Taipei.
Lederen af Det Demokatiske Progressive Parti (DPP), Tsai Ing-wen, vinker til sine tilhængere efter lørdagens sejr ved præsidentvalget i Taiwans hovedstad, Taipei.

Taipei: Tsai Ing-wen, der leder Taiwans største oppositionsparti DPP, bliver landets første kvindelige præsident. Det sker, efter at vælgerne vendte ryggen til et tættere bånd til Kina og stemte Ing-wen ind, skriver Reuters.

Optællingen af stemmer fortsætter, men tal direkte fra valgstederne viser, at Tsai Ing-wen vinder en jordskredssejr med omkring 60 procent af stemmerne mod 30 procent til Eric Chu fra det tidligere ledende parti KMT.

Eric Chu erkendte sit nederlag foran et grædende publikum ved KMT's hovedsæde i Taiwans hovedstad, Taipei.

- Jeg undskylder. Vi tabte. Vi har lidt et valgnederlag. Vi har ikke arbejdet hårdt, og vi har svigtet vælgernes forventninger, sagde Eric Chu.

Han sagde samtidig, at KMT har mistet parlamentarisk flertal. Det er første gang partiet mister kontrol over øens lovgivende forsamling.

Iagttagere forventer, at båndet mellem Taiwan og Kina nu svækkes efter otte år, hvor forholdet mellem landene er blevet bedre og bedre.

Støtten til Tsai Ing-wen er steget i lyset af den seneste tids tilnærmelser fra Kina under den tidligere præsident, Ma Ying-jeou, fra KMT-partiet, som må træde tilbage efter to perioder som præsident.

Taiwan har de senere år udviklet sig til et selvstændigt og selvsikkert demokrati, men den styreform er Kina ikke enig i. Her ser man stadig øen som en frafalden provins, der skal genforenes med fastlandet.

I den taiwanske offentlighed mener man, at det udelukkende er de store firmaer, der drager fordel af det varmere forhold - ikke de almindelige vælgere.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.