Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kina har fået ny leder

Xi Jinping er blevet udnævnt til det kinesiske kommunistpartis nye partisekretær. I 2013 ventes han at blive præsident i det enorme land.

Kinas præsident Hu Jintao (tv) med vicepræsident, partileder og kommende præsident Xi Jinping (th).
Kinas præsident Hu Jintao (tv) med vicepræsident, partileder og kommende præsident Xi Jinping (th).

KINA: Det kinesiske kommunistparti har tidligt torsdag morgen dansk tid udnævnt Xi Jinping til ny partisekretær for de næste fem år.

Med udnævnelsen får den 59-årige afgørende indflydelse på verdens andenstørste økonomi, og til marts ventes han at afløse den nuværende præsident Hu Jintao på præsidentposten.

Det kommer ikke som den store overraskelse, at netop Xi er blevet udpeget til ny leder ved det kommunistiske partis 18. kongres i hovedstaden Beijing. Han er blevet kørt i stilling til posten, som den almindelige kineser ikke har nogen indflydelse på, da Kina ikke vælger deres leder på demokratisk vis.

Efter sin udnævnelse lovede Xi ifølge Reuters at fortsætte med at reformere landet og lukke det op ud ad til. Samtidig indrømmede han, at partiet står over for en række centrale udfordringer. Det har ikke nok føling med almindelige menneskers hverdag, lød det blandt andet.

Samtidig med udnævnelsen af Xi har de delegerede ved partikongressen udpeget syv personer til Den Stående Komité i Politbureauet. Det er det mest magtfulde politiske organ i Kina, og som ventet er andelen af medlemmer blevet skåret ned fra ni til syv. Det skal gøre det nemmere at finde fælles fodslag i en tid, hvor medlemmerne af Den Stående Komité skal håndtere alvorlige problemer om alt fra social uro internt i landet til Kinas rolle i den globale økonomi.

I de seneste 10 år har den nuværende præsident Hu Jintao, som i juni gæstede Danmark, stået i spidsen for Kina.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.