Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kina fortrænger USA som Tysklands største handelspartner

Europas mest kraftfulde eksportlokomotiv trækker Tysklands handelsoverskud op i rekord.

Tysklands vicekansler og udenrigsminister, Sigmar Gabriel (th.), har, som modtræk til Donald Trumps tanker om at lægge told på importerede varer, nævnt muligheden for, at EU satser mere på Asien. Scanpix/Britta Pedersen
Tysklands vicekansler og udenrigsminister, Sigmar Gabriel (th.), har, som modtræk til Donald Trumps tanker om at lægge told på importerede varer, nævnt muligheden for, at EU satser mere på Asien. Scanpix/Britta Pedersen

Kina blev i 2016 for første gang Tysklands vigtigste handelspartner. Frankrig er fortsat nummer to, mens USA falder ned på tredjepladsen.

Det viser en opgørelse over Tysklands samhandel med udlandet, som det føderale statistikkontor offentliggør fredag.

Tysklands import fra og eksport til Kina steg til 170 milliarder euro sidste år. Og det er nok til at fortrænge USA som Tysklands største handelspartner.

I en kommentar til skiftet udtaler BGA, det store tyske eksportforbund:

- I betragtning af de protektionistiske planer hos USA's nye præsident kan man forvente en yderligere styrkelse af handelsforbindelserne mellem Tyskland og Kina.

Og den udvikling skal nok falde i god jord hos den tyske regering, som har sat sig som mål at værne om global frihandel, efter at USA's præsident, Donald Trump, har talt om at indføre importafgifter.

Tysklands vicekansler, Sigmar Gabriel, har således talt om, at EU måske burde fokusere mere på at udvide det økonomiske samarbejde med landene i Asien, hvis Trump gennemfører sine protektionistiske ideer.

I 2015 lykkedes det for første siden 1961 USA at fortrænge Frankrig som Tysklands tophandelspartner.

Frankrig er med en total handel med Tyskland på 167 milliarder euro i 2016 fortsat nummer to. USA er med 165 milliarder euro dumpet ned på tredjepladsen.

Ser man udelukkende på den tyske eksport, er USA fortsat den største aftager af produkter "Made in Germany". I 2016 indførte amerikanerne for omkring 107 milliarder euro fra Europas største økonomi.

Frankrig følger efter med 101 milliarder euro foran Storbritannien med 86 milliarder euro.

Briterne har også det største minus af alle lande i handlen med Tyskland, som eksporterede for mere end 50 milliarder euro end det indførte fra Storbritannien. Nogenlunde samme plus har Tyskland på handlen med USA.

Det betyder, at Storbritannien og USA står for cirka 40 procent af Tysklands rekordstore handelsoverskud i 2016 på knap 253 milliarder euro.

Udviklingen vil sandsynligvis få debatten om Tysklands store eksport, dets handelsoverskud og globale økonomiske ubalancer til at blusse op forud for et møde mellem finansministrene og centralbankcheferne fra G20-landene i Tyskland i marts.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.