Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kina får måske sin første kvindelige toppolitiker

Ingen kvinde har tidligere nået til det stående udvalg i Kinas kommunistparti. Men under partikongressen i Beijing spås Liu Yandong en mulig plads i den øverste del af partiet.

Liu Yandong mødtes i 2010 med den snart tidligere amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton i Beijing. Mens Hillary Clinton i disse dage siger farvel til toppolitik, bliver Liu Yandong måske forfremmet til politbureauets stående udvalg i Kina.
Liu Yandong mødtes i 2010 med den snart tidligere amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton i Beijing. Mens Hillary Clinton i disse dage siger farvel til toppolitik, bliver Liu Yandong måske forfremmet til politbureauets stående udvalg i Kina.

Mange kvindelige politikere er efterhånden nået til tops rundt omkring i verden. Senest ved det amerikanske valg, hvor rekordmange kvinder fik en plads i senatet. Helt sådan forholder det sig ikke i Kina, hvor ingen kvinde indtil videre er nået op i politbureauets stående udvalg. Et udvalg lige under genralsekretæren, der består af ni medlemmer.

Med magtskiftet, der bliver gennemført under partikongressen, kan det i midlertidig ændre sig. Flere politiske iagttagere ser den kvindelige politiker Liu Yandong som en mulig kandidat til det ni-mand store udvalg. Det skriver CNN.

Kvinde i reel magtposition

Liu Yandong er lige nu den eneste kvinde i politbureauet, der hierarkisk befinder sig lige under politbureauets stående udvalg. Hvis hun forfremmes til det stående udvalg, vil hun slå en revne i det politiske glasloft.

- Hvis Liu Yandong udnævnes til politbureauets stående udvalg, vil det være en milepæl for kvinders politiske repræsentation i Kina og en indikation på, at den kinesiske regering er klar til at placere en kvinde i en reel magtposition, siger Leta Hong Fincher, ph.d. kandidat ved Tsinghua University i Beijing ifølge CNN.

Liu Yandong er datter af den tidligere viceminister for landbrug og siges at have stærke familiære bånd til tidligere kinesiske præsident Jiang Zemin samt præsident Hu Jintao.

Lyt til Radio24syvs program Globus om magtskiftet i Kina:

.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.