Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kina dropper amerikanske IT-løsninger

Efter amerikanske beskyldninger om industrispionage svarer de kinesiske myndigheder igen med nye indgreb over for amerikanske IT-producenter. Kinesiske IT-selskaber stormer frem på aktiemarkederne.

FBI offentliggjorde i maj billeder af disse fem kinesere, som er sigtet for økonomisk spionage ved en domstol i Pennsylvania. Foto: AFP/FBI
FBI offentliggjorde i maj billeder af disse fem kinesere, som er sigtet for økonomisk spionage ved en domstol i Pennsylvania. Foto: AFP/FBI

BEIJING: 30-årige Wen Xinyu holder af at spille Angry Birds, læse vestlig filosofi og lytte til rockbandet Beyond. Fritidsinteresser der kunne tilhøre så mange andre unge kinesere i en af landets mange storbyer.

Det er først, når han sætter sig foran tasterne og går på nettet med brugernavnet WinXYHappy, at Wen Xinyu for alvor begynder at skille sig ud.

Ifølge FBI er han en del af en enhed i Folkets Befrielseshær, der siden 2006 har hacket mindst seks amerikanske virksomheder, hvilket har fået en domstol i Pennsylvania til at sigte ham og fire kolleger for økonomisk spionage.

Sagen er unik, fordi det er første gang, at USA retter anklager om hacking direkte mod ansatte i den kinesiske hær. Hidtil er den årelange strid om cyberspionage mellem USA og Kina foregået som en del af landenes bilaterale forhandlinger eller på et mere overordnet niveau.

Nu kan navne og billeder af de fem sigtede kinesere findes på FBIs hjemmeside. Med tilhørende wanted-skilt svævende over deres hoveder. Amerikanerne lægger ikke skjul på, at anklagerne mod de fem også er rettet mod den kinesiske regering.

Angrebene er foregået i så mange år og har været så systematiske, at de er en del af Kinas strategi med at videregive stjålne oplysninger til kinesiske virksomheder i udvalgte sektorer, mener Washington.

Forbud mod at anvende Windows 8

Kina benægter ethvert kendskab til statssponsoreret spionage og har reageret ved at afbryde de drøftelser på området, der ellers var i gang.

Samtidig har de kinesiske myndigheder den seneste uge gjort det klart, at man i fremtiden ikke i samme grad vil benytte amerikanske IT-løsninger.

»Vores nations informationssikkerhed kan blive udsat for en direkte trussel, hvis vi bruger software med virusbagdøre eller lignende. Vores opgave er at sørge for, at det ikke sker,« udtalte Miao Wei, minister for industri og informationsteknologi, tidligere på ugen.

Myndighederne vil fremover bruge flere ressourcer på at undersøge og sikkerhedsgodkende udenlandske produkter inden for IT- og telekommunikation, og offentlige kinesiske instanser har allerede fået forbud mod at anvende Microsoft-styresystemet Windows 8.

Senest er det kommet frem, at flere kinesiske banker er blevet pålagt ikke at benytte servere fremstillet af amerikanske IBM, mens de store amerikanske konsulenthuse angiveligt også er i søgelyset.

Hver gang anklagerne om spionage blusser op, lyder svaret fra kinesisk side, at Kina er et af de største ofre for hacking. Og at USA derimod er den skyldige part.

Ifølge de kinesiske myndigheder har computere placeret i USA over de seneste to måneder foretaget 14.000 såkaldte phishing-operationer mod kinesiske hjemmesider.

USA har i forbindelse med sigtelserne af de kinesiske militærfolk understreget, at det er almindeligt at spionere mod hinandens militære kapaciteter, men at USA ikke bedriver industrispionage.

»Verdens cybertyv nummer et«

Et argument den politiske og militære ledelse i Kina ikke synes at give meget for.

»Det er latterligt, når amerikanerne siger, at spionage mod militære og politiske efterretninger er normal praksis, mens tyveri af kommercielle hemmeligheder er ulovligt,« rasede general Sun Jianguo fra den kinesiske hær tidligere på ugen i lokale medier.

I samme omgang kaldte han USA for »verdens cybertyv nummer et«.

Kinesiske talspersoner fra såvel forsvars- og udenrigsministeriet har heller ikke været sene til at minde om afsløringerne lagt frem af den amerikanske afhopper Edward Snowden. Whistleblowerens oplysninger om USAs egne metoder kommer på banen stort set hver gang, at USA udtrykker bekymring over kinesisk spionage.

Sidste sommer afslørede Snowden, at de amerikanske efterretningstjenester også har hacket computere i Hong Kong og på det kinesiske fastland.

Det bliver sværere at drive forretning i Kina

Den seneste udvikling vil utvivlsomt gøre det sværere for amerikanske IT-virksomheder som Cisco, Oracle og IBM at drive forretning i Kina. Derimod er signalerne fra den kinesiske ledelse godt nyt for kinesiske virksomheder i samme branche.

IBMs lokale konkurrent, Neusoft Corp, der er Kinas største udbyder af softwareløsninger, oplever allerede øget salg. Virksomhedens aktier er de seneste to måneder steget med 15 procent, og med 60 procent siden Edward Snowden sidste år begyndte at lække sine fortrolige dokumenter til internationale medier.

Andre af Kinas førende IT- og softwareselskaber har oplevet endnu større kurshop i samme periode. Nogle på op til 300 procent. Kinesiske tele- og IT-virksomheder som Huawei og ZTE er længe blevet holdt ude af det amerikanske marked grundet amerikanske bekymringer over den nationale sikkerhed.

Meget tyder på, at Kina nu gør alvor af at gengælde den behandling. Men som Paul Bischoff skriver på sin blog Tech in Asia, er det mere end tvivlsomt, at Kina med ét slag kan skifte fra en amerikansk til en hjemmelavet IT-infrastruktur.

»Og selv hvis Kina på en eller anden måde skifter til en lokal diæt, har mange af de nationale virksomheder udenlandske partnere, har haft udenlandske ejere, eller også er de simpelthen ikke avancerede nok til at overtage fra amerikanerne. Kina kan ikke udrydde amerikansk teknologi fra landkortet, men man kan bestemt gøre fodaftrykket mindre,« skriver Paul Bischoff.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.