Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kilder: Mugabe får immunitet og lov til at dø i Zimbabwe

Det var en følelsesladet Mugabe, der indgik en aftale om at gå af som præsident, siger regeringskilde.

Tilhængere af Emmerson Mnangagwa, der ventes at afløse Mugabe på præsidentposten, fejrer hans hjemkomst til Zimbabwe onsdag. Scanpix/Jekesai Njikizana
Tilhængere af Emmerson Mnangagwa, der ventes at afløse Mugabe på præsidentposten, fejrer hans hjemkomst til Zimbabwe onsdag. Scanpix/Jekesai Njikizana

Zimbabwes afgåede præsident, Robert Mugabe, har fået en garanti for, at han ikke bliver retsforfulgt.

Han har også fået et løfte om sikkerhed i sit hjemland.

Det er to dele af den aftale, der førte til Mugabes afgang tidligere på ugen, siger kilder tæt på forhandlingerne.

Ifølge kilderne ønsker den 93-årige Mugabe, som var Zimbabwes leder i 37 år, at dø i sit hjemland. Han har ingen planer om at rejse i eksil, siger kilderne til Reuters.

»Det var meget følelsesladet for ham,« siger en kilde i regeringen.

»For ham er det meget vigtigt, at han garanteres sikkerhed, så han kan blive i landet. Det vil ikke hindre ham i at rejse til udlandet, når han vil eller skal,« tilføjer kilden.

Mugabe spillede en vigtig rolle i den løsrivelseskrig, der førte til Zimbabwes selvstændighed. Han blev betragtet som en nationalhelt, da han tiltrådte som premierminister i 1980 og siden blev præsident.

Men tirsdag trådte han tilbage efter 37 år ved magten.

Det skete, netop som parlamentet var ved at forberede en rigsretssag mod ham.

Nyheden om hans afgang udløste jubelscener i gaderne i hovedstaden Harare og andre steder i landet.

Militæret havde taget kontrollen i landet, efter Mugabe fyrede sin vicepræsident, Emmerson Mnangagwa, og lagde an til at køre sin kone, Grace, i stilling til at overtage præsidentposten.

»Den afgående præsident er selvfølgelig klar over befolkningens modvilje mod hans kone og den vrede, der findes i visse kredse over den måde, hun har opført sig,« siger en anden kilde tæt på forhandlingerne om fratrædelsesaftalen.

»Set i det lys blev det nødvendigt også at forsikre ham, at hele hans familie, herunder hustruen, vil være i sikkerhed.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.