Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kerry: Nedskydning af russer-fly ville have været ok

Det var både hensynsløst og provokerende, da russiske fly fløj tæt på amerikansk skib, siger udenrigsminister.

Miami: Denne uges episoder i Østersøen, hvor russiske fly flere gange har fløjet tæt på et amerikansk krigsskib i internationalt farvand, har fået USA's udenrigsminister, John Kerry, til at spærre øjnene op.

Kerry kalder flyvningerne "farlige" og "provokerende", og han peger på, at amerikanerne ville have været i deres gode ret til at skyde to russiske fly ned, da de kom inden for få meters afstand af skibet.

- Vi fordømmer denne slags opførsel. Det er hensynsløst. Det er provokerende. Det er farligt. Og under reglerne for, hvornår man må anvende magt, kunne det have været en nedskydning, siger John Kerry i et interview med CNN Espanol og Miami Herald.

- Folk er nødt til at forstå, at dette er alvorligt, og at USA ikke vil lade sig skræmme til søs. Vi kommunikerer med russerne om, hvor farligt dette er, og vores håb er, at dette aldrig kommer til at ske igen, lyder det fra udenrigsministeren.

Flyvningerne er af amerikanerne blevet betegnet som simulerede angreb, og en unavngiven kilde har beskrevet episoderne som den mest aggressive adfærd i nyere tid.

Ifølge BBC var et af kampflyene på et tidspunkt kun ni meter fra den amerikanske destroyer USS Donald Cook.

De russiske Sukhoj Su-24-flys gentagne forbiflyvninger var desuden så tæt på vandet, at det skabte ekstra bølger i Østersøen. Ifølge en militærkilde var der ingen synlige våben på flyene, som i alt kom i nærheden af det amerikanske flådeskib 11 gange.

Foruden flyene var også en russisk helikopter forbi USS Donald Cook syv gange, hvor den angiveligt tog billeder.

Ifølge amerikanerne befandt skibet sig i internationalt farvand. Det nærmeste russiske territorium ligger omkring 70 sømil væk i form af Kaliningrad, der er en russisk eksklave mellem Litauen og Polen.

En talsmand fra det russiske forsvarsministerium har sagt til nyhedsbureauet Interfax, at Rusland respekterede alle sikkerhedsregler i forbindelse med flyvningerne.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.