Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kenya til valg i skyggen af et mystisk mord

Stranguleringen af chefen for Kenyas elektroniske valgsystem skaber utryghed forud for landets tredobbelte valg, der afvikles i dag.

Hvem torturerede og kvalte Christopher Msando, chefen for Kenyas elektroniske valgsystem. Og hvorfor?

Spørgsmålene vil hænge i luften i valglokalerne, når vælgerne i et af Afrikas toneangivende lande i dag skal vælge præsident, parlament og lokale guvernører.

Det indtil videre uopklarede mord fandt sted i forrige weekend, og liget af det ledende medlem af Kenyas Valgkommission, der blev fundet i en skov, er langtfra den eneste ubekendte ved det kenyanske valg.

Vælgerne har ikke glemt valget i slutningen af 2007, hvor et omstridt resultat af præsidentvalget førte til omfattende voldshandlinger med mindst 1.000 dræbte og flere end 100.000 internt fordrevne.

Under det efterfølgende valg blev der igen sat alvorlige spørgsmålstegn ved valgets legitimitet, og volden gentog sig om end i mere begrænset omfang.

Nu fyger beskyldningerne fra oppositionen om forsøg på valgsvindel så igen, og denne gang er der indsat en styrke på hen ved 180.000 mand, som skal forsøge at få afviklet dagens valg i nogenlunde ro og orden.

Kampen om præsidentposten udkæmpes af det siddende statsoverhoved, Uhuru Kenyatta, der udfordres af oppositionslederen Raila Odinga.

Førstnævnte er politisk leder af den såkaldte Jubilee-alliance, mens Odinga står i spidsen for oppositionsalliancen NASA.

Den 55-årige Kenyatta, der satte sig i præsidentstolen efter valget i 2013, er også et kendt ansigt uden for Kenyas grænser. Først og fremmest fordi han har været anklaget ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag for at være en af hovedmændene bag volden under valget tilbage til 2007.

Anklagen blev i 2014 trukket tilbage efter massiv kritik ikke bare fra Kenyas side, men også fra de andre lande i Afrika.

Officielt blev anklagen droppet, da flere afgørende vidner enten var døde eller forsvundet.

Der er masser af alvorlige problemer på dagsordenen – herunder flere korruptionsskandaler i regeringen, mangel på fødevarer og stigende priser på basale fornødenheder samt arbejdsløshed og den tilbagevendende udfordring med rettigheder til jord.

Ikke desto mindre vil vælgerne formentlig alligevel – som så mange gange tidligere – sætte deres kryds efter etnisk tilhørsforhold, og da det østafrikanske land er et kompliceret etnisk puslespil, er det svært at forudsige valgresultatet.

Ifølge meningsmålingerne er der udsigt til et meget tæt opløb mellem de to fløje, og det øger risikoen for et voldeligt opgør, som udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) på det kraftigste advarer imod.

»Et frit, fair og fredeligt valg i Kenya kan styrke den positive demokratiske og økonomiske udvikling, som Kenya er inde i. Får vi derimod en gentagelse af 2007, vil det have enorme konsekvenser for den enkelte kenyaner, og jeg er meget bekymret for, at det vil føre til øget ustabilitet i Østafrika og dermed øge migrationspresset mod Europa yderligere,« siger Ulla Tørnæs.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.