Hvem torturerede og kvalte Christopher Msando, chefen for Kenyas elektroniske valgsystem. Og hvorfor?
Spørgsmålene vil hænge i luften i valglokalerne, når vælgerne i et af Afrikas toneangivende lande i dag skal vælge præsident, parlament og lokale guvernører.
Det indtil videre uopklarede mord fandt sted i forrige weekend, og liget af det ledende medlem af Kenyas Valgkommission, der blev fundet i en skov, er langtfra den eneste ubekendte ved det kenyanske valg.
Vælgerne har ikke glemt valget i slutningen af 2007, hvor et omstridt resultat af præsidentvalget førte til omfattende voldshandlinger med mindst 1.000 dræbte og flere end 100.000 internt fordrevne.
Under det efterfølgende valg blev der igen sat alvorlige spørgsmålstegn ved valgets legitimitet, og volden gentog sig om end i mere begrænset omfang.
Nu fyger beskyldningerne fra oppositionen om forsøg på valgsvindel så igen, og denne gang er der indsat en styrke på hen ved 180.000 mand, som skal forsøge at få afviklet dagens valg i nogenlunde ro og orden.
Kampen om præsidentposten udkæmpes af det siddende statsoverhoved, Uhuru Kenyatta, der udfordres af oppositionslederen Raila Odinga.
Førstnævnte er politisk leder af den såkaldte Jubilee-alliance, mens Odinga står i spidsen for oppositionsalliancen NASA.
Den 55-årige Kenyatta, der satte sig i præsidentstolen efter valget i 2013, er også et kendt ansigt uden for Kenyas grænser. Først og fremmest fordi han har været anklaget ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag for at være en af hovedmændene bag volden under valget tilbage til 2007.
Anklagen blev i 2014 trukket tilbage efter massiv kritik ikke bare fra Kenyas side, men også fra de andre lande i Afrika.
Officielt blev anklagen droppet, da flere afgørende vidner enten var døde eller forsvundet.
Der er masser af alvorlige problemer på dagsordenen – herunder flere korruptionsskandaler i regeringen, mangel på fødevarer og stigende priser på basale fornødenheder samt arbejdsløshed og den tilbagevendende udfordring med rettigheder til jord.
Ikke desto mindre vil vælgerne formentlig alligevel – som så mange gange tidligere – sætte deres kryds efter etnisk tilhørsforhold, og da det østafrikanske land er et kompliceret etnisk puslespil, er det svært at forudsige valgresultatet.
Ifølge meningsmålingerne er der udsigt til et meget tæt opløb mellem de to fløje, og det øger risikoen for et voldeligt opgør, som udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) på det kraftigste advarer imod.
»Et frit, fair og fredeligt valg i Kenya kan styrke den positive demokratiske og økonomiske udvikling, som Kenya er inde i. Får vi derimod en gentagelse af 2007, vil det have enorme konsekvenser for den enkelte kenyaner, og jeg er meget bekymret for, at det vil føre til øget ustabilitet i Østafrika og dermed øge migrationspresset mod Europa yderligere,« siger Ulla Tørnæs.
Kære læser
Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.
Med venlig hilsen
Redaktionen