Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kan jøder være fattige?

20 procent af jøderne i New York lever i fattigdom, hævder en ny dokumentarfilm i et forsøg på at komme antisemitisme til livs.

En dokumentarfilm vil gøre op med fordommen om  rige jøder.
En dokumentarfilm vil gøre op med fordommen om  rige jøder.

Er århundreders stereotyper i gang med at blive afmonteret?

En kommende dokumentarfilm med den umiddelbart fordomsbekræftende titel “Jews Got Money” hævder, at en ud af fem jøder i New York lever i fattigdom.

Der har nemlig altid eksisteret fattige jøder, og det gør der stadigvæk, skriver dokumentarens producer, Anna Heim, i et blogindlæg i Huffington Post.

I New York findes den største jødiske befolkningsgruppe uden for Israel, men de fattige jøder tæller ikke blot medlemmer af den ortodokse jødiske menighed, men også overlevende fra Holocaust, emigranter fra det tidligere Sovjetunionen og ganske almindelige newyorkere med jødisk baggrund, som har tabt penge under finanskrisen. Det viser dokumentaren, som samtidig fokuserer på det netværk af jødiske hjælpeforanstaltninger, som støtter medlemmer af det jødiske samfund.

- Blot fordi denne gruppe er usynlige i den brede offentlighed, betyder det ikke, at de ikke får hjælp fra jødiske hjælpeorganisationer - som også hjælper mennesker fra andre religioner, siger Anna Heim.

Filmen sætter også fokus på det generelle tabu ved fattigdom, som finanskrisen har ført med sig, og filmen fortæller om familiefædre, som hver dag er taget af sted om morgenen med deres taske under armen, selvom de for længst har mistet deres job.

Filmens instruktør, Sasha Andreas, er ikke selv jøde, men hans ambition er at gøre op med de fordomme, som han mener fører til antisemitisme.

- I mit hjemland, Frankrig, var der en historie om en jødisk dreng, som blev kidnappet, tortureret og myrdet af en bande, som gik ud fra, at hans familie havde penge, fordi de var jøder,” har Sasha Andreas tidligere fortalt.

Filmen er produceret for næsten ingen penge, og instruktøren og produceren forsøger nu at sprede budskabet om den via blandt andet Twitter.

Man kan læse mere om dokumentaren her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.