Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Kan du så komme hjem, din lille…«

Hun er blevet amerikanernes store helt: En enlig mor, som henter sin søn ved optøjerne i Baltimore og bander og skubber og dunker ham hjem.

ARKIVFOTO: Hun er blevet amerikanernes store helt: En enlig mor, som henter sin søn ved optøjerne i Baltimore og bander og skubber og dunker ham hjem.
ARKIVFOTO: Hun er blevet amerikanernes store helt: En enlig mor, som henter sin søn ved optøjerne i Baltimore og bander og skubber og dunker ham hjem.

Der er mange mødre i verden, men i øjeblikket er der ikke mange, der får mere omtale end Toya Graham. Hun bliver kaldt »verdens bedste mor« og »tough love mom,« og politichefen i Baltimore fremhævede hende ved et pressemøde:

»Hvis vi havde flere mødre som hende, så havde vi ikke noget problem,« sagde Anthony Batts.

Men hvad er det, som har gjort hende til det mest kendte ansigt fra urolighederne i Baltimore i USA?

Det er en videooptagelse, hvor hun dukker op ved optøjerne i forgårs, og hvor hun spejder ud over masserne og får øje på sin 16-årige søn, Michael. Lyden kan være svær at forstå, og den er righoldigt drysset med alle afarter og bøjninger af et ord, der begynder med f og rimer på rock, og den bliver akkompagneret af Toya Graham, der giver sin søn dunk i hovedet.

Se videoen nederst i artiklen

Men det fremgår, at hun havde forbudt sønnen at deltage i optøjerne, og da hun så sad og så TV, mente hun alligevel at have genkendt ham. Hun så, at han kastede en sten efter politiet. Hun stormede ud af lejligheden, ud i vælten og fandt sønnen i menneskemasserne.

»Let r…. og kom herover, « råbte hun. »Hørte du ikke, hvad jeg sagde,« råbte hun, greb om ham og dunkede ham i hovedet. Hun beordrede ham til at tage hans maske af, og hun fortsatte med at skælde ud. »Hvorfor er du herude og lave den slags s… og f….«

Og så trak og skubbede og bandede hun ham ellers hjem.

Videooptagelsen er siden blevet set millioner af gange på Youtube, og på Twitter trendede et hashtag med titlen #motheroftheyear, og både politiet og konservative medier brugte hende som et eksempel på, hvordan sorte amerikaner skulle reagere på urolighederne. Men i går trådte Toya Graham så selv frem, og hun havde lidt en anderledes historie.

Hun fortalte, at hun var enlig mor til seks børn, og at Michael var hendes eneste søn, og at hun derfor altid havde været meget beskyttende over for ham, fordi drenge kan komme ud i skidt og rod, som hun sagde. Hun dukkede ikke op for at være et forbillede eller for at være imod budskabet om politivold, men for at beskytte sin søn mod politiet, sagde hun.

»Jeg ville ikke have, at han skulle blive en ny Freddie Gray,« sagde hun til CBS .

Freddie Gray er den 25-årige sorte mand, som døde 19. april efter en politianholdelse under uafklarede omstændigheder. Det er hans død, som har ført til urolighederne i Baltimore.

I interviewet med CBS smilede hun over videooptagelsen og erkendte, at hun »vist havde mistet besindelsen. Men jeg så ham med maske og hoodie, og så var det nok.«

»Jeg tolererer ikke den slags. Det er ikke mig,« sagde hun.

Og det har hele verden nu bevidnet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.