Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Journalister overfaldet af 30 maskerede bøller: »De skreg, at vi var terrorister«

Journalister og menneskeretsaktivister fra Sverige, Norge og Rusland angrebet af maskerede mænd i det sydlige Rusland. Magthaverne står bag, siger menneskeretsgruppe.

MOSKVA: Bevæbnede mænd overfaldt onsdag aften pressefolk og menneskeretsforkæmpere i det sydlige Rusland. Gerningsmændene tævede deres ofre med slagvåben og satte ild til en minibus.

Angrebet skete omkring klokken 18 nær grænsen til den russiske delrepublik Tjetjenien, fortæller den norske journalist Øystein Windstad.

»De prøvede at rive mig ud af bussen. De slog på mig med stokke og stak os med spidse genstande. Jeg kæmpede imod så godt jeg kunne. Jeg tænkte, at hvis de får mig ud af bussen, så er jeg død,« siger Øystein Windstad til den norske avis Aftenposten.

Han måtte efterfølgende sys flere steder i ansigtet og har fået lagt sit ene ben i gips.

To nordiske og tre russiske journalister samt lokale medarbejdere fra den russiske menneskeretsorganisation Komiteen mod Tortur var blandt ofrene for det brutale overfald.

De omkring 20 gerningsmændene ankom i tre sorte biler. De gik målrettet efter bussen med journalister og menneskeretsforkæmpere, fortæller den svenske journalist Maria Persson Löfgren. De knuste alle bussen ruder, før de gik løs på passagererne.

»De skreg, at vi var terrorister, ikke journalister,« siger hun til Sveriges Radio.

Angrebet er en fortsættelse af en række stadigt mere brutale overfald på menneskeretsforkæmpere og journalister i det urohærgede Nordkaukasus, siger formanden for Komiteen mod Tortur, Igor Kaljapin.

Sidste år blev gruppens kontor i den tjetjenske hovedby Grosnyj brændt ned.

»Denne gang er det målrettet mod repræsentanter for pressen for at sørge for, at der ikke mere kommer udenlandske og russiske journalister til Tjetjenien,« siger han til Berlingske.

Den russiske Komite mod Tortur har i mange år haft et tæt samarbejde med Dansk Institut mod Tortur. Også danske journalister var blevet inviteret med på turen til Tjetjenien, bekræfter Igor Kaljapin.

Den russiske region styres i dag nærmest enevældigt af den tidligere tjetjenske krigsherre Ramsan Kadyrov, der er udpeget til posten af den russiske præsident.

Ramsan Kadyrov står i spidsen for sin egen privat hær og kalder sig selv for Vladimir Putins »fodsoldat«. Kadyrov har rettet dødstrusler mod medlemmer af Ruslands Putin-kritiske opposition og betegnet den hovedmistænkte for mordet på oppositionslederen Boris Nemtsov for en »sand patriot«.

Kadyrov har også tidligere rettet rasende kritik mod Komiteen mod Tortur.

Den tjetjenske leders talsmand siger til den russiske radiostation Ekho Moskvy, at de tjetjenske myndigheder ikke har kendskab til overfaldet.

Det er usandsynlgt, mener Igor Koljapin.

»Dette er ikke bare sket med magthavernes kendskab. Det er organiseret af dem. Et så omfattende angreb kan i dagens Tjetjenien ikke finde sted på anden måde,« siger Igor Kaljapin til Berlingske.

Ifølge Sveriges Radio befinder de kvæstede journalister sig nu i sikkerhed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.