Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jordskælv truer en tredjedel af jordens befolkning

Andelen af jordens befolkning, der lever i områder i fare for jordskælv, vokser støt, skriver EU-organ.

En tredjedel af befolkningen lever i et område, der er i risikozonen for at blive ramt af et farligt jordskælv.
En tredjedel af befolkningen lever i et område, der er i risikozonen for at blive ramt af et farligt jordskælv.

Mere end hver tredje menneske på denne planet lever i et område, der potentielt set kan blive ramt af et farligt jordskælv. Det svarer til 2,7 milliarder mennesker.

Det viser et særligt atlas over risiko for naturkatastrofer, som EU-Kommissionens videnskabelige serviceorgan, JRC, har udgivet.

Definitionen på et farligt jordskælv i atlasset er et jordskælv, der er en klasse fem eller højere på MMI-skalaen. Et klasse fem jordskælv kan føles af næsten alle i området og betyder, at vinduer og tallerkner kan smadres.

Antallet af mennesker i farezonen for et farligt jordskælv er næsten fordoblet på 40 år, noterer rapporten. Det skyldes blandt andet, at områder, der er i risiko for at blive ramt, er mere end fordoblet i samme periode.

Omkring 500 millioner mennesker bor i områder, der er i fare for at blive berørt af et jordskælv så kraftigt, at det kan forsage dårligt sikrede bygningers kollaps.

En følge af jordskælv kan være tsunamier. Her finder atlasset, at 42 millioner mennesker verden over lever et sted, hvor tsunamier kan ramme.

I rapporten, der hører til atlasset, skriver JRC, at tsunamier er en sjælden hændelse.

Atlasset dækker også fem andre former for naturkatastrofer. En af dem er oversvømmelser. Her kommer man frem til, at omkring en milliard mennesker - hovedsageligt i Asien - er i fare.

En anden potentiel naturkatastrofe, der er dækket i atlasset, er muligheden for et vulkanudbrud. Her opgøres antallet af mennesker inden for 100 kilometer af en aktiv vulkan.

»Afstanden på 100 kilometer er relevant for at opgøre direkte effekter af et vulkanudbrud, siden dødelig pyroklastisk strømme (glødelaviner, red.) og lahar (mudderstrøm, red.) kan strække sig over disse distancer,« skriver JRC.

Der findes 220 aktive vulkaner, og der bor 414 millioner i en radius af 100 kilometer fra dem. Over 350 millioner af dem bor i Asien og Latinamerika og Caribien.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.