Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jordskælv ødelægger nepalesisk verdensarv

Mindst fire af Nepals bevaringsværdige monumenter på verdensarvslisten ligger i ruiner efter jordskælv.

Dharahara-tårnet efter jordskælvet. EPA/NARENDRA SHRESTHA
Dharahara-tårnet efter jordskælvet. EPA/NARENDRA SHRESTHA

Det store jordskælv, der rystede Nepal lørdag, koster ikke kun liv. Skælvet har også ødelagt en vigtig del af landets historiske arv, skriver britiske BBC.

Mindst fire historiske monumenter på Unescos verdensarvsliste er alvorligt beskadiget. Ifølge Kunda Dixit, chefredaktør på Nepali Times, er ødelæggelserne »kulturelt set et uoverskueligt tab«.

Halvdelen af alle hjem og 80 procent af templerne i Bhaktapur, Nepals bedste bevarede gamle by, er ødelagt. Dharahara-tårnet, også kaldet Bimsen-tårnet, hvor mange turister har stået og kigget ud over Kathmandu-dalen, er styrtet sammen i ruiner, og Kathmandus Durbar eller hof er hårdt medtaget.

Det er usikkert hvorvidt de mange monumenter vil blive genopbygget.

»Vi har mistet de fleste af vores monumenter, der var udpeget som verdensarv i Kathmandu, Bhaktapur og Lalitpur. De kan ikke restaureres til deres oprindelige stand,« siger historiker Pryshottam Lochan Shrestha ifølge BBC til ekantipur.com.

Jordskælvet er det værste, der har ramt Nepal siden 1934, og målte næsten 8 på richterskalaen. Indtil videre har mere end 3.200 mennesker mistet livet, og mere end 6.500 er meldt såret.

Det fattige land mangler både vand og elektricitet, og hundredtusindvis af mennesker er flygtet ud af byerne til midlertidige flygtningelejre. Her er specielt børnene udsat, melder Unicef, og advarer om at manglen på rent vand og hygiejne samt fødevarer truer op mod en million børn.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.