Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jødiske fangers flugttunnel fundet i litauisk skov

Arkæologer har fundet en tunnel, som jøder for 72 år siden gravede i smug med skeer og de bare næver.

Fanger fra en af nazisternes koncentrationslejre under Anden Verdenskrig. Fanger som disse gravede en flugttunnel ud i en skov i Litauen. Tunnelen er nu fundet af arkæologer. Scanpix/Nf
Fanger fra en af nazisternes koncentrationslejre under Anden Verdenskrig. Fanger som disse gravede en flugttunnel ud i en skov i Litauen. Tunnelen er nu fundet af arkæologer. Scanpix/Nf

Vilnius. I en skov i Litauen har et internationalt hold af eksperter fundet en tunnel, som jøder under Anden Verdenskrig gravede i et desperat forsøg på at flygte fra nazisternes massemord.

Det skriver flere internationale medier.

Det var i skoven Ponar uden for hovedstaden Vilnius, at de jødiske fanger i al hemmelighed ved hjælp af skeer og de bare næver udgravede tunnelen.

I dag hedder skoven Paneriai.

De i alt 80 jøder var ved afslutningen af Anden Verdenskrig sammen med sovjetiske fanger blevet bragt til området for at fjerne spor af de massedrab, som nazisterne havde begået mod omkring 100.000 mennesker i skoven, herunder 70.000 jøder.

Nazisterne havde hentet fangerne i koncentrationslejren Stutthof i Polen.

Med benene i lænker blev fangerne tvunget til at udgrave massegrave, indsamle de nedgravede lig og brænde dem.

De levede i evig frygt for, at de selv ville lide samme skæbne, når deres opgave var fuldendt. Derfor udgravede de i fællesskab tunnelen. Og om aftenen den 15. april 1944 tog 40 af jøderne så flugten. Kun 11 nåede væk fra nazisterne i live.

En af arkæologerne, der har været med til at finde den berømte tunnel, er Jon Seligman fra den israelske myndighed, der tager sig af historiske fund.

- Fundet er et hjertevarmt bevis på håbets sejr over fortvivlelsen, siger han ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Om fundets betydning siger den ledende arkæolog på projektet, Richard Freund, fra Hartford Universitet (USA) til dpa:

- Ikke blot kan vi opklare et af de største mysterier og en af Anden Verdenskrigs største flugthistorier. Vi kan også give svar på, hvor mange massegrave der findes.

Ud over tunnelen fandt forskerne også en grav med aske, fra formentlig omkring 7000 lig. Graven menes at være den 12. massegrav, der er fundet i skoven Paneriai.

Fra 1941 og frem til 1944 menes nazisterne og deres hjælpere at have myrdet over 90 procent af alle jøderne i Litauen, hvilket svarer til cirka 200.000 mennesker.

Arkæologer, geofysikere og jødiske historikere fra Israel, USA, Canada og Litauen står bag opdagelsen af den 34 meter lange tunnel.

De har benyttet sig af en skanningsteknologi, som også bruges til at lede efter mineraler og olie i jorden.

/ritzau/

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.