Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jobrapport i USA viser flere nyskabte job end ventet

Arbejdsløsheden er steget, men der er skabt flere job end ventet i USA, meddeler beskæftigelsesministerium.

Den lille stigning i arbejdsløshedsprocenten er også en "god nyhed", da den dækker over en "pæn udvidelse af arbejdsstyrken" i juni, påpeger Allan Sørensen. (Foto: DAVE KAUP/Scanpix 2015)
Den lille stigning i arbejdsløshedsprocenten er også en "god nyhed", da den dækker over en "pæn udvidelse af arbejdsstyrken" i juni, påpeger Allan Sørensen. (Foto: DAVE KAUP/Scanpix 2015)

Der blev i juni skabt 213.000 arbejdspladser uden for landbruget i USA. Det viser den seneste jobrapport, der er udsendt fredag.

Forventningen var ifølge Bloomberg, at der var skabt 195.000 nye job i sidste måned. På det punkt overrasker rapporten altså positivt.

Arbejdsløsheden i USA ligger dog ifølge rapporten fra det amerikanske beskæftigelsesministerium på 4,0 procent.

Her var forventningen, at den ville forblive uændret på 3,8 procent.

Meldingen fra Washington bør give anledning til eftertanke i Det Hvide Hus, mener chefanalytiker Allan Sørensen hos Dansk Industri.

»Præsident Trumps optrapning af handelskrigen kan slet ikke begrundes ud fra hensyn til amerikanske arbejdspladser. Arbejdsmarkedet står rigtig stærkt, og derfor skaber optrapningen af handelskrigen intern modstand i USA,« siger han.

Chefanalytikeren kalder fredagens status fra beskæftigelsesministeriet en »stærk rapport«.

Den lille stigning i arbejdsløshedsprocenten er også en »god nyhed«, da den dækker over en »pæn udvidelse af arbejdsstyrken« i juni, påpeger Allan Sørensen.

Endnu et tegn på, at arbejdsmarkedet er robust, er, at jobrapporterne fra april og maj er blevet justeret, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det viser sig ved nøjere beregninger, at der i de to måneder blev skabt ekstra 37.000 arbejdspladser. Det betyder, at jobskabelsen per måned i gennemsnit er 211.000 i de seneste tre måneder.

Rapporten har også oplysninger om lønudviklingen, og der er fortsat kun små lønstigninger.

Den gennemsnitlige timeløn er steget med 0,2 procent til 26,98 dollar, men stigningen ædes op af inflation.

Sammenlignet med timelønnen for et år siden er den nuværende løn 2,7 procent højere, men forbrugerprisindekset er også steget med 2,7 procent.

Timelønnen på 26,98 dollar svarer til omkring 172 kroner.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.