Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Jeg kommer ikke til at savne ham«

»Jeg betragter ham som meget utroværdig,« siger EU-parlamentariker Dan Jørgensen om afgående John Dalli.

Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, Dan Jørgensen.
Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, Dan Jørgensen.

Dan Jørgensen har ikke meget tilovers for EUs forbrugerkommissær, maltesiske John Dalli, der har taget sin afsked med øjeblikkelig virkning på grund af mistanke om korruption.

- Jeg betragter ham som meget utroværdig. Jeg har flere gange oplevet, at han er løbet fra løfter, som han har givet mig og andre parlamentarikere for at varetage industriens interesser. Så jeg kommer ikke til at savne ham, siger det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet, til Berlingske Nyhedsbureau.

Dalli har selv valgt at trække stikket efter en undersøgelse fra OLAF, Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig, konkluderer, at malteseren havde kendskab til, at en maltesisk entreprenør forsøgte at afpresse den svenske snusproducent Swedish Match.

- Når der er den form for mistanke, så skal han simpelthen trække sig tilbage. Man kan ikke have sådan en mistanke hængende over en kommissær. Kommissionen skal være fuldstændigt uafhængig, og man må ikke kunne mistænke den for noget, siger Dan Jørgensen.

Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt, kalder korruptionsanklagerne mod John Dalli for det seneste eksempel på, at magten er steget de ikke-folkevalgte medlemmer af EU-kommissionen til hovedet.

- Det er et tydeligt bevis på, at de ikke-folkevalgte politikere i EU-kommissionen opfører sig som konger på deres eget område og udøver lovgivning, som kommer deres venner til gode. Det vidner om, at solidariteten i toppen af EU-systemet kan ligge på et meget lille sted, siger Morten Messerschmidt.

Han mener, det eneste positive ved dette eksempel er, at EU selv reagerer på korruptionsanklagen.

- Det burde ske langt oftere, fordi omfanget af fråds og svindel i EUs systemer er langt større, end folk tror. OLAF burde starte fra en ende af og endevende alle EU-kommissærerne for unødigt brug af skatteborgernes penge, siger Morten Messerschmidt.

Ifølge OLAF forsøgte entreprenøren at »opnå økonomiske fordele« fra Swedish Match mod at bruge sin kontakt til Dalli til at afværge et EU-forbud mod snus. Forbuddet mod snus - eller mere præcist mod enhver form for tyggetobak - blev behandlet af kommissionen i foråret, og OLAF modtog i maj en klage over den maltesiske entreprenør.

- OLAF-rapporten fandt ikke noget afgørende bevis for, at hr. Dalli har deltaget direkte (i afpresningen, red.), men mener, at han var bekendt med disse begivenheder, skriver kommissionen i en pressemeddelelse.

Rapporten vil nu blive sendt til den statslige anklagemyndighed på Malta, der skal tage stilling til, hvordan sagen skal følges op.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.