Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Japansk atomtun fanget ved Californien

En stime tun fanget ud for den californiske kyst har bragt radioaktivitet med sig efter atomulykken i Japan.

Atom-tun kan man vel kalde den stime af blåfinnede fisk, der er blevet fanget ved Californien. På turen fra det japanske farvand er de nemlig blevet udsat for radioaktiv stråling.

- Vi var meget overraskede over at opdage radioaktiviteten. Vi forventede ikke at finde noget, så da de første prøver blev målt, blev vi ret forbløffede over, at der var et klart radioaktivt tegn i de blåfinnede tun, siger marinforsker Nicholas Fischer fra Stone Brook Universitet i New York til BBC.

De radioaktive tun er fanget i havet ud fra San Diego, Californien, i august 2011 - næsten et halvt år efter atomulykken på Fukushima-kraftværket. Fiskene er blevet udklækket ved Japan og er derefter svømmet til det østlige Stillehav. Selv om alle undersøgelser af de blåfinnede tun viste forhøjede niveauer af radioaktivitet, er tun fra sidste år sikre at spise, påpeger forskerne.

Der er i forvejen et naturligt indhold af radioaktivitet i fisk, og selv om indholdet er højere i tunene fra Japan, er det inden for de tilladte grænser. Målingerne viser, hvordan nomadearter kan bære forurening med sig over store afstande, påpeger marinforskerne.

- Vi har lært, hvor tæt forbundne øko-systemer kan være, selv når de er adskilt af tusinder af mil, siger Nicholas Fischer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.