Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Japan fordobler skøn af læk fra Fukushima

Myndighederne har fordoblet skønnet for, hvor meget stråling der blev lækket fra Fukushima i den første uge.

Her er billedet, som de fleste ikke vidste fandtes: Tsunamibølgen ruller ind over atomkraftværket Fuskushima efter jordskælvet 11. marts, og udløser efterfølgende den værste atomkrise siden Tjernobyl-ulykken i 1986.
Her er billedet, som de fleste ikke vidste fandtes: Tsunamibølgen ruller ind over atomkraftværket Fuskushima efter jordskælvet 11. marts, og udløser efterfølgende den værste atomkrise siden Tjernobyl-ulykken i 1986.

De japanske myndigheder vurderer nu, at mængden af radioaktiv stråling fra Fukushima 1 i den første uge efter ulykken er mere end dobbelt så stor som først antaget.

Man har indtil nu regnet med, at atomkraftværket lækkede omkring 370.000 tBq, men man gætter nu på, at det radioaktive materiale var helt oppe på 770.000 tBp i løbet af den første uge, skriver BBC.

Til sammenligning er det 15 procent af det totale udslip i Tjernobyl-ulykken i 1986, men det betyder stadig, at forureningen i området er værre, end man troede.

Atomkraftværket Fukushima lukkede ned, da en et kraftigt jordskælv og dernæst en tsunamibølge ramte kysten, hvor det lå. Hele verden fulgte med, da den ene atomreaktor efter den anden brændte sammen.

Nedsmeltning skete hurtigere

Japans atomsikkerhedsbureau Nisa siger nu, at nedsmeltningerne i de tre reaktorer skete hurtigere, end man troede.

Atomkernen er tilsyneladende faldet ned i bunden af beskyttelseskammeret inden for de første fem timer efter jordskælvet. Det er ti timer tidligere, end først estimeret.

Nisa har også fortalt, at nedsmeltningen i reaktor to og tre skete henholdsvis 80 timer og 79 timer efter tsunamien ødelagde atomkraftværkets nedkølingsfunktion.

Vurderingen kommer efter et ekspertpanel er påbegyndt en undersøgelse af katastrofen.

Kritik af Japan

Japan er allerede blevet kritiseret af Det Internationale Atom Agentur (IAEA) for at have undervurderet risikoen for at en tsunami kunne ramme værket.

Atomkraftværket lækker efter sigende stadig radioaktivt vand ud i havet og har oplevet flere ulykker, siden det blev evakueret. Blandt andet har der været en eksplosion og et olieudslip på Fukushima.

Mere en 80.000 lokale indbyggere, som boede inden for en radius af 20 km af værket er blevet evakueret fra deres hjem, og frivillige har hjulpet til at endnu flere i en radius på op til 30 km fra Fukushima kunne evakueres.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.