Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ivoriansk ekspræsident risikerer livstid i Haag

Laurent Gbagbo, tidligere præsident i Elfenbenskysten, skal torsdag stilles for international domstol.

Haag: Elfenbenskystens tidligere præsident Laurent Gbagbo er torsdag i centrum i en sag, der af iagttagere betragtes som en stor test for Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag.

Gbagbo er anklaget for at have udløst en borgerkrig, der kostede 3000 mennesker livet, efter at han nægtede at erkende et valgnederlag i 2010. Han er den mest højtstående politiker, der bliver stillet for domstolen, siden den blev oprettet for 13 år siden.

Det ventes, at retssagen mod Gbagbo kan udløse spændinger i Elfenbenskysten, der er verdens største kakaoproducent.

Samtidig er sagen også en prøvelse for ICC, der i store dele af Afrika kritiseres for kun at gå efter afrikanske ledere og for at blive styret af de europæiske lande, der finansierer domstolen.

Senest en afrikansk præsident - Kenyas Uhuru Kenyatta - blev forsøgt bragt for ICC, mislykkedes det.

Indtil videre er kun to mindre kendte congolesiske krigsherrer blevet dømt ved domstolen. Nu er spørgsmålet, om ICC også kan klare sager med mere højtstående personer.

70-årige Gbagbo og hans tidligere militschef, 44-årige Charles Ble Goude, er anklaget for at være ansvarlige for drab, undertrykkelse, voldtægter og anden seksuel vold. Gbagbo blev pågrebet og udleveret til ICC i 2011.

Både Gbagbo og Goude nægter sig skyldige i anklagerne, der kan spærre dem inde på livstid.

Gbagbos støtter mener, at ekspræsidenten er offer for en hemmelig aftale mellem Elfenbenskystens nuværende præsident, Alassane Ouattara, og den tidligere kolonimagt Frankrig, der med militær magt fik afbrudt en fire måneder lang borgerkrig efter valget i 2010, hvor Ouattara overtog magten.

Den nuværende ivorianske leder bliver beskyldt for at forsøge at lukke munden på oppositionen ved hjælp af ICC.

Gbagbos kone, Simone, er også eftersøgt af ICC. Hun er tidligere blevet idømt 20 års fængsel af en domstol i Elfenbenskysten.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.