Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Italiens nejsigere vejrer morgenluft efter Renzis afgang

Den italienske nej-side er splittet, men var grundlæggende enige om at komme af med premierminister Renzi.

Rom. Der er stor entusiasme at spore blandt nej-vælgerne dagen efter den italienske folkeafstemning om en ændring af landets forfatning.

Det fortæller lektor emeritus, Gert Sørensen. Han har stort kendskab til italiensk historie, kultur og samfundsforhold og befinder sig dagen efter afstemningen i den italienske hovedstad, Rom.

59,3 procent af vælgerne har stemt "nej", mens 40,7 procent har stemt "ja" til reformen, som havde til formål at tynde ud i de politiske institutioner og sikre en stærkere regeringsmagt.

Men selv om der er tilfredshed på nej-siden, så er det en yderst splittet gruppe, som har afgjort valget.

- Der er en stor gruppe, som ser på selve reformen som et stykke lovgivning, som rent teknisk har været meget uigennemsigtig. Det har efterladt store dele af befolkningen udvidende om, hvad det drejer sig om, siger Gert Sørensen.

- Jeg må nok sige, at jeg deler de forfatningskyndiges bekymring, for reformen er meget mudret. Renzis folk har ikke lavet et ordentligt lovgivningsarbejde, siger han.

Den kritik kom også fra ja-siden, som heller ikke mente, at buddet på en ny forfatning var stykket godt nok sammen. For kritikerne var reformen dog det mindst onde.

Den anden gruppe af nejsigere er utilfredse med de italienske politikere, som de ikke mener har formået at føre Italien ud af den økonomiske krise, der har domineret landet i mange år.

- Grundlæggende har de dog været fælles om, at de ville af med premierminister Matteo Renzi, siger Gert Sørensen.

Italiens 41-årige premierminister havde sat hele sin politiske fremtid på spil med afstemningen. Han havde lovet at gå af i tilfælde af et nej. Det løfte holder han, meddelte han søndag aften ved midnatstid.

Og netop det har været Renzis største fejl, vurderer Gert Sørensen.

- Han har benyttet en retorik, som man finder blandt mange af de populistiske politikere. Han har brugt afstemningen til at styrke sin egen politiske situation, men har fuldstændig fejlvurderet situationen.

Renzi vil inden længe officielt indgive sin afskedsbegæring til præsident Sergio Mattarella.

Derefter bliver det op til Mattarella at afsøge mulighederne for at få sammensat en ny regering. Hvis det ikke lykkes, kan han vælge at udskrive et tidligt valg.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.