Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Italien truer EU med afvisning af redningsskibe med migranter

På få dage er 12.000 migranter ankommet til Italien via Middelhavet. ’Mætningspunktet er nået’, lyder det nu fra Italien, der truer EU med at afvise NGO-skibe med migranter

På få dage er flere end 12.000 migranter ankommet til Italien, der nu sender nødråb til EU. På billedet sætter den libyske kystvagt ild til en evakueret båd ud for den libyske kyst i maj i år.
På få dage er flere end 12.000 migranter ankommet til Italien, der nu sender nødråb til EU. På billedet sætter den libyske kystvagt ild til en evakueret båd ud for den libyske kyst i maj i år.

Italien sender nødråb: Truer med afvisning af redningsskibe med migranter

På få dage er 12.000 migranter ankommet til Italien via Middelhavet. ’Mætningspunktet er nået’, lyder det nu fra Italien, der truer EU med at afvise NGO-skibe med migranter

BERLIN: Budskabet fra Italien er både en advarsel og en indtrængende bøn til de øvrige EU-lande.

Hvis ikke de nærliggende EU-lande øjeblikkeligt hjælper Italien med at håndtere den fortsatte tilstrømning af migranter via Middelhavet, vil regeringen i Rom fremover forbyde redningsskibe fra nødhjælpsorganisationer at lægge til i italienske havne. Redningsskibe, der sejler under italiensk flag eller hører til EU’s grænseagentur Frontex eller Operation Sophia, skal fortsat have adgang til Italien.

»På få dage er 12.000 mennesker ankommet. Situationen er vanskelig, og hvis det fortsætter i samme takt, bliver den uholdbar«, sagde den italienske præsident Sergio Mattarella onsdag.

»Ideen om at blokere for nødhjælpsskibe, der sejler under fremmed flag, er blevet diskuteret. Italien har nået et mætningspunkt«, siger en kilde i den italienske regering til Reuters.

Det klare budskab fra Rom kommer som reaktion på de seneste dages stigning i antallet af migranter, der fra Nordafrika søger til Italien via Middelhavet. Siden lørdag er flere end 12.000 migranter ankommet til Italien via redningsbåde i Middelhavet. De fleste af migranter vurderes at være stævnet ud fra Libyen.

I et brev til EU indskærper den italienske EU-ambassadør Maurizio Massari over for de øvrige medlemsstater, at situationen er blevet »uholdbar«.

Efter et møde med Massari gav EU’s migrationskommissær Dimitri Avramapoulos onsdag Massari ret i hans vurdering og roste samtidig Italien for en »eksemplarisk« håndtering af en svær situation.

På et møde i Tallinn i næste uge skal EU’s udlændingeministre drøfte Italiens anmodning om at lade andre EU-lande tage imod en del af de migranter, der ankommer til italienske havne.

Spørgsmålet er blot om den italienske appel bliver hørt i de europæiske hovedstæder, hvor modstanden mod en kvotefordeling af asylansøgere blandt medlemsstaterne fortsat er stærk.

Imens vokser presset på Italien.

Siden årsskiftet er 73.000 migranter og flygtninge ankommet til Italien ved hjælp af redningsskibe fra private nødhjælpsorganisationer, såvel som skibe fra EU’s grænseagentur Frontex og EU-missionen Operation Sophia. En stigning på 14 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Siden 2014 er omtrent 600.000 migranter landet på italienske kyster. Ifølge Die Welt ventes i alt 150.000 migranter og flygtninge at ankomme til Italien i 2017. I 2015 kom 15.000 uledsagende mindreårige fra Afrika til Italien via Middelhavsruten.

Italien bakser i øjeblikket med at finde egnet logi til de mange nyankomne. Italienske myndigheder arbejder på højtryk med at finde nedlagte fabrikshaller og skoler, der kan omdannes til modtagelsescentre for de mange nyankomne.

Omtrent 200.000 migranter opholder sig allerede i italienske modtagelsescentre.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland

Stigning på 14 pct.:

Reuters:
https://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-italy-idUSKBN19J28U

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.