Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Israels Netanyahu får det svært

Premierminister Benjamin Netanyahu kom svækket ud af parlamentsvalget og må søge nye koalitionsvenner blandt centrumpartierne. Mellemøstekspert ved Syddansk Universitet venter ingen ny fredsproces.

ISRAEL: Med lige mange pladser til hver af de to politiske blokke i det israelske parlament Knesset, bliver det premierminister Benjamin Netanyahu, som står i spidsen for det største parti, Likud, der skal danne ny regering efter tirsdagens valg.

Det israelske centrum og centrum-venstre er blevet stærkere end ventet, så Netanyahu kommer på en vanskelig opgave. Nok er hans parti stadig det største, men det blev overraskende barberet ned fra 42 til 31 pladser, og samtidig steg et nyt centrumparti til vejrs og tog 19 pladser, som Netanyahu kan få brug for.

Professor Martin Beck, Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet med ekspertise i israelsk politik, siger:

- Det bliver svært for Netanyahu at danne en stabil koalitionsregering udelukkende med sit eget og en række højreorienterede og religiøse partier. Han bliver højst sandsynligt nødt til at integrere nogle af centrumpartierne, men partierne har meget forskellige prioriteringer, så han bliver nødt til at indgå kompromisser.

Valgresultatet vil formentlig få størst betydning for den israelske indenrigspolitik, og ikke så meget for forholdet til palæstinenserne og til for eksempel Iran, vurderer professor Martin Beck.

- Det ser ud til, at mange israelere stemte på baggrund af sociale spørgsmål og ikke ud fra konflikten med palæstinenserne eller Iran.

Netanyahu vil ikke så nemt ændre holdning til Iran og palæstinenserne, men samtidig bliver han nødt til at tage hensyn til de sociale spørgsmål, såsom israelernes levevilkår, arbejdsløshed og den stigende fattigdom, vurderer Martin Beck og fortsætter:

- Selv om resultatet er bedre en forventet for venstre og centrumpartierne er de ikke stærke nok til at tvinge Netanyahu tilbage til forhandlingsbordet med palæstinenserne. Jeg venter ikke et dramatisk skifte i retning af en israelsk-palæstinensisk fredsproces i den nærmeste fremtid.

Spørgsmål: Hvad med spørgsmålet om bosættelserne, kan han presses der?

- Netanyahu vil forsøge at fortsætte »bussines as usual«. Selvfølgelig er der en sammenhæng mellem bosættelser og sociale spørgsmål, for det er enormt dyrt at etablere bosættelserne, men Netanyahu vil forsøge at undgå, at komme ind på disse sammenhænge, af hensyn til de partier der fokuserer mere på de sociale spørgsmål.

Spørgsmål: Bliver det en skrøbelig koalition?

- Det bliver under alle omstændigheder svært for ham at danne enhver form for regering, og der vil blive indgået en masse modsætningsfyldte kompromisser, som måske ikke holder så længe. Det kan blive meget vanskeligt for ham, lyder professor Martin Becks analyse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.