Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Israel tvivler på giftgasangreb i Syrien

Rapporterne om, at præsident Assads styrker skulle have brugt giftgas under et angreb på byen Homs, tages med forbehold af Israels ledelse.

Indbyggere begraver et offer efter et luftangreb af det syriske luftvåben søndag.
Indbyggere begraver et offer efter et luftangreb af det syriske luftvåben søndag.

ISRAEL: Den israelske vicepremierminister Moshe Yaalon stiller sig tvivlende overfor oplysninger fra den syriske opposition om, at præsident Addads styrker skulle have anvendt giftgas under et angreb på byen Homs i søndags.

Aktivister fra det britisk baserede »syriske observatorium for menneskerettigheder« har anklaget Bashar Assads styrker for at have brugt giftgas og har lagt dramatiske billeder ud på nettet af gispende mænd, der behandles med iltmaske og hvis kroppe ryster ukontrollabelt.

Ifølge Reuters rejser Moshe Yaalon, overfor den israelske hærs radio tvivl om, hvad billederne der blandt andet er lagt ud på YouTube viser:

- Jeg er ikke sikker på, at det vi ser på billederne er resultatet af kemiske våben. Det kan være andre ting, siger han til den israelske hærs radio uden at uddybe.

En læge i Homs siger ifølge CNN, at seks oprørere i Homs er omkommet efter at have været udsat for gassen, og lægen, Aby al Fida siger videre, at han har behandlet mellem 30 og 60 ofre for gasforgiftning.

Ifølge hans oplysninger har personer som har indåndet eller været tæt på gassen haft symptomer som lammelser, muskelspasmer og i visse tilfælde blindhed.

Andre der er blevet udsat for gassen i mindre koncentrationer beretter ifølge lægen om åndedrætsbesvær, hallucinationer, og manglende kontrol med deres lemmer.

Ifølge oprørerne blev gassen udløst fra specielle bomber, og blev beskrevet som lugt- og farveløs bortsat fra eksplosionsøjeblikket, hvor den var hvid.

Såvel USA som Israel er stærkt bekymrede over Syriens kemiske våben, som præsident Assad ifølge tidligere rapporter har gjort kampklare og parate til at blive lastet på fly.

Moshe Yaalon peger også på, at oppositionen har en interesse i en international militær intervention i Syrien:

- Som tingene står i øjeblikket, har vi ingen bekræftelse eller beviser på, at kemiske våben allerede er brugt, men vi følger bestemt udviklingen med bekymring, siger vicepremierministeren.

USA har tidligere tilkendegivet, at præsident Assad kan forvente et meget håndfast svar, hvis han bliver grebet i at bruge kemiske våben i krigen mod oprørerne.

Israel har tilsvarende sagt, at det kan føle sig tvunget til at gribe ind, hvis de kemiske våben begynder at skifte ejermænd og falder i hænderne på islamisterne fra den libanesiske Hizbollah bevægelse.

Bevægelsen har ved flere lejligheder rettet angreb mod Israel og i 2006 gennemførte det israelske militær en stor offensiv mod bevægelsen i Libanon.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.